Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο ή αλλιώς το κόκκινο σπίτι όπως είναι γνωστό στους Βολιώτες, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, ανήκε στην Χρυσούλα Ζώγια, η οποία γεννήθηκε το 1914 ή το 1917 στον Βόλο και ήταν Ελληνίδα ζωγράφος.

Τα πρώτα της έργα ήταν προσωπογραφίες και σχέδια, στα οποία γίνεται εμφανής η επιρροή της από τους δασκάλους της Νικήτα Γρύσπο και Σπυρίδωνα Βικάτο. Αργότερα, αφού πρώτα ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ξεκίνησε να απεικονίζει σε πολλά έργα της τους τόπους που επισκέφθηκε. Όταν πέθανε το 1992, αποφάσισε με την διαθήκη της να παραχωρήσει το σπίτι της στον Δήμο Βόλου προκειμένου να συντηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο-πινακοθήκη, αποτελώντας έτσι ένα είδος πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα 250 περίπου έργα της ζωγράφου που εκτίθενται στους χώρους του μουσείου αποτελούν πίνακες ελαιογραφίας και έχουν ως θεματική προσωπογραφίες από την περίοδο μαθητείας της κοντά στον Βικάτο και τον Γρύσπο, νεκρή φύση,  γνωστά σπίτια της περιοχής και του Πηλίου, ύπαιθρα, ανθισμένες αυλές, εσωτερικά σπιτιών αλλά και εσωτερικά-εξωτερικά ναών. Η συλλογή περιέχει ακόμη αμέτρητα ζωγραφισμένα μπουκάλια, σχέδια με μελάνι και μολύβι και δύο πίνακες του ζωγράφου Νικήτα Γρύσπου με θέμα την ίδια τη Ζώγια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι όμορφες εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες του σπιτιού, ενώ το γεγονός ότι τα έπιπλα του σπιτιού, οι προσωπικές της σημειώσεις, οι πίνακές της, οι φωτογραφίες και τα αντικείμενά της βρίσκονται όλα τοποθετημένα στη θέση που εκείνη τα έβαλε λίγο πριν πεθάνει, αποτελεί τεκμήριο της ιδιόμορφης προσωπικότητάς της. Το σίγουρο είναι πως το σπίτι με το τριαντάφυλλο με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και το πηλιορείτικο στυλ του συνιστά σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με