Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

H Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά

H Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά

H Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά

Στις 1 Ιουνίου 2015 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) αποφασίστηκε να ζητηθεί η ένταξη της ανδρικής Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά. Η Π.Ο.Θ.Σ. απέστειλε έγγραφο με το οποίο δικαιολογούσε και ζητούσε την ένταξη της Θρακιώτικης ανδρικής φορεσιάς.

Η πρόταση πρώτη φορά δημόσια έγινε από τον Αντιδήμαρχο Φερών κ. Νικόλαο Γκότση, ο οποίος στις 17 Μαΐου 2015, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Προεδρική Φρουρά, σχολίασε την αναμνηστική φωτογραφία με τις στολές της Προεδρικής Φρουράς γράφοντας ότι σχεδόν όλα τα διαμερίσματα της χώρας εκπροσωπούνται (Φουστανελοφόροι της παλαιάς Ελλάδος, Κρήτες που αντιπροσωπεύουν τη νησιωτική χώρα, Μακεδονομάχοι και Πόντιοι), αλλά απουσιάζει η Θρακιώτικη φορεσιά.

«Θα αποτελούσε ύψιστη τιμή με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Θρακικό Ελληνισμό και τους αγώνες τους η Θρακιώτικη φορεσιά να συμπεριληφθεί στην Προεδρική Φρουρά. Είναι κάτι που δεν το έχουμε αναδείξει και μάλιστα τώρα με την ευκαιρία του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που θα γίνει στις Φέρες μπορούμε να το συζητήσουμε», είχε επισημάνει τότε ο κ. Γκότσης.

Θρακιώτικη φορεσιά

Στην πορεία και μετά από διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες μέλη της Ομοσπονδίας επισκέφθηκαν το αρμόδιο γραφείο της Προεδρικής Φρουράς και παρέδωσαν τη θρακιώτικη φορεσιά που συνοδευόταν από μία 7σέλιδη περιγραφή που περιελάμβανε την ονομασία του κάθε τεμαχίου της, τον τρόπο κατασκευής της, την ποιότητα των υλικών, και σε ποιες περιοχές της ενιαίας Θράκης μας φοριέται. Η φορεσιά που επιλέχτηκε ήταν η μαύρη, κλασική επίσημη φορεσιά που φοριέται σε όλη τη Θράκη.

Τελικά, στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η Π.Ο.Θ.Σ. έλαβε το εγκριτικό έγγραφο από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το οποίο η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά συμπεριελήφθη στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και η οποία θα εμφανίζεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και στα Ελευθέρια της Θράκης.

[Πηγή: https://www.alexpolisonline.com]

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με