Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας «Ν.&Σ. Τσαλαπάτα»

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας «Ν.&Σ. Τσαλαπάτα»

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας «Ν.&Σ. Τσαλαπάτα»

Το 1926 οι αδερφοί Νικόλαος και Σπυρίδωνας Τσαλαπάτας δημιούργησαν το εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας, το οποίο αποτέλεσε σπουδαία παραγωγική μονάδα, με πανελλαδική εμβέλεια.

Το 1995, ο Δήμος Βόλου αγόρασε το συγκρότημα και μέχρι το 2001 τα κτήρια του εργοστασίου αποκαταστάθηκαν, με στόχο την κατασκευή ενός πολιτιστικού πολυχώρου. Το 2004, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς δημιούργησε ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στους χώρους του πρώην εργοστασίου, προκειμένου να διασώσει και να αναδείξει την βιομηχανική κληρονομιά, να προβάλει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και ως εκ τούτου να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου λοιπόν, που βρίσκεται στην οδό Γιαννιτσών και Τέρμα Λαχανά αποτυπώνει πιστά την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων πλίνθων και κεράμων. Γίνεται φανερή στους επισκέπτες η ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας και όλα τα επίπεδά της, ξεκινώντας με τα βαγονέτα, τις δεξαμενές αργίλου, τα τριβεία, τις πρέσες και συνεχίζοντας με τους κοπτήρες, τα ξηραντήρια και την επιβλητική κάμινο Hoffmann για να οδηγηθούμε στο τελικό αποτέλεσμα παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών.

Όλα τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αποκατασταθεί και συνιστούν ένα σπουδαίο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακέτες, το πλούσιο εποπτικό υλικό και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται συχνά και περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων προσφέρουν την ευκαιρία για μία πιο άμεση επαφή με την πλινθοκεραμοποιία.

Φυσικά, ακόμη και οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους, αφού έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που επεξηγούν αναλυτικά το πώς φτιάχνονται βήμα-βήμα τα τούβλα και τα κεραμίδια ή ακόμη και να μπουν μέσα στην κάμινο Hoffmann, έναν εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με