Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Το Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» αποτελεί λίκνο του πολιτισμού στην πόλη του Βόλου και συνιστά το κέντρο δραστηριοτήτων του Καλλιτεχνικού Οργανισμού δήμου Βόλου.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Δημαρχείο του Βόλου , στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και τη βαθύτερη επιμόρφωση και κατάρτισή τους. Οφείλει την ονομασία του στον σπουδαίο Ευρωπαίο ζωγράφο, γλύπτη και συγγραφέα Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Όπως είναι εύλογο, ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική κουλτούρα επηρέασαν τον Ιταλό καλλιτέχνη και έγιναν πηγή έμπνευσης για εκείνον. Ένα μεγάλο μέρος των έργων του οφείλεται στο ελληνικό περιβάλλον και κυρίως στον Βόλο. Με το δημοτικό Κέντρο Τέχνης λοιπόν, να παίρνει το όνομά του από τον διάσημο ζωγράφο, ξεκινάει μια προσπάθεια να συνδεθεί αφενός ο Βόλος με το παγκόσμιας φήμης έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη και να αποκτήσει αφετέρου διεθνή πολιτιστική ακτινοβολία.

Το Κέντρο Τέχνης εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 με την έκθεση «Καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου» ενώ από την άνοιξη του 1991 ξεκίνησε η τακτική φιλοξενία εκθέσεων ποικίλου εικαστικού ενδιαφέροντος με περιοδικό χαρακτήρα. Πιο αναλυτικά, στο ισόγειο, τον ημιόροφο και τον β’ όροφο του γυάλινου κτηρίου υπάρχουν επίσημες περιοδικές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές και στους δύο επόμενους ορόφους εκτίθεται μόνιμα το «Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα» που αποτελείται από την δωρεά του συλλέκτη Αλέξανδρου Δάμτσα και περιλαμβάνει περίπου 350 έργα καλλιτεχνών και πίνακες από όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα του αιώνα μας. Τα έργα αυτά κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων ζωγράφων και κυρίως καλλιτεχνών που κατάγονται από τη Θεσσαλία. Μεγάλο μέρος της συλλογής καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα. Στο ίδιο κτήριο υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά προσαρμοσμένος για την αποθήκευση αρχειακού υλικού και των έργων της δημοτικής συλλογής, εργαστήριο συντήρησής τους και βιβλιοθήκη.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με