Η μεσαιωνική συνοικία του Κάστρου είναι στην πραγματικότητα το παλιότερο τμήμα της Χώρας της Φολεγάνδρου και ανήκει στην κατηγορία των κάστρων των Κυκλάδων, όπως αυτό της Αντιπάρου και της Σίφνου. Χτίστηκε το 1212 από το Μάρκο Σανούδο στο χείλος του γκρεμού, 210 μέτρα πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Τα σπίτια είναι χτισμένα κολλητά το ένα στο άλλο και εκείνα που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος αποτελούν τα τείχη του κάστρου. Πρόκειται για έναν πολύ καλοδιατηρημένο και καλοστημένο μεσαιωνικό οικισμό, όπως όλοι αυτού του τύπου.Η θέα που μπορείτε να απολαύσετε από εδώ πραγματικά θα σας κόψει την ανάσα καθώς ο οικισμός αποτελεί μπαλκόνι στο γαλάζιο του Αιγαίου.
Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία της Ελεούσας που χτίστηκε το 1530, της Παντάνασσας, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Σοφίας.
Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται εδώ και δέκα τουλάχιστον αιώνες και οι κάτοικοι του νησιού το κρατούν σε πολύ καλή κατάσταση.
Οι είσοδοι του κάστρου είναι δύο, η Λόντζια και το Παραπόρτι, η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μόνο με τα πόδια γιατί τα οχήματα απαγορεύονται.
Το κάστρο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και προστατεύεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Φολέγανδρος Χώρα

GPS:

36.626627, 24.919133

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Ιστός:

-

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση