Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

british cemetery corfu

Στα όρια της πόλης ένα μεγάλο «πορτόνι» όπως το λένε οι Επτανήσιοι, σας οδηγεί στο μεγάλο κήπο του Βρετανικού Νεκροταφείου της Κέρκυρας. Η έναρξη της λειτουργίας του χρονολογείται το 1814, στην αρχή δηλαδή της βρετανικής παρουσίας στο νησί και προοριζόταν για την ταφή Άγγλων αξιωματικών στρατιωτών και των οικογενειών τους, που ζούσαν στην Κέρκυρα. Η πιο ενεργή περίοδος λειτουργίας του ήταν από το 1814 έως το 1864, που τελείωσε η αγγλική κατοχή του νησιού. Υπάρχουν επιβλητικοί πέτρινοι σταυροί και ταφόπλακες, ολόκληρα έργα τέχνης σκαλισμένα σε μάρμαρο και πέτρα, καθώς και μεγάλοι κέλτικοι σταυροί και αγάλματα, μέσα σε πλούσια βλάστηση.
Τα ταφικά μνημεία που κοσμούν το Βρετανικό Νεκροταφείο θεωρούνται έργα τέχνης, και είναι αυτά που κάνουν ένα κοιμητήριο να θεωρείται αξιοθέατο – γεγονός τουλάχιστον σπάνιο. Συνολικά το νεκροταφείο έχει περίπου 500 τάφους, ενώ ειδικά οι παλαιότεροι από αυτούς κοσμούνται ακόμα και με αγάλματα, όπως αυτό της «Η Παναγία Κλαίουσα», θα δείτε ακόμα κέλτικους σταυρούς, πέτρινους, σκαλιστά μάρμαρα με αφιερώσεις και διάφορες περίτεχνες διακοσμήσεις. Στο Βρετανικό Νεκροταφείο βρίσκονται και οι τάφοι 12 ναυτικών σκοτώθηκαν όταν τα καράβια τους χτύπησαν σε νάρκες στο κανάλι της Κέρκυρας, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό που κάνει όμως το Βρετανικό Νεκροταφείο ξεχωριστό, είναι οι πανέμορφοι κήποι του. Πανύψηλα κυπαρίσσια και άλλα καταπράσινα δέντρα, αμέτρητα λουλούδια, θάμνοι και πόες στολίζουν μοναδικά τα ταφικά μνημεία, κάνοντας ουσιαστικά το Βρετανικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας έναν πανέμορφο κήπο. Η καλή τους κατάσταση είναι έργο του επιστάτη του χώρου, η οικογένεια του οποίου τον φροντίζει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Η οικογένεια Ψάιλα (επιστάτης του χώρου) έχει τιμηθεί με το British Empire Medal, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στους κήπους του Βρετανικού Νεκροταφείου μπορεί κανείς να συναντήσει τα 30 από τα 50 συνολικά είδη ορχιδέας που φύονται στην Κέρκυρα.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση