Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Βαρδιόλα Κυψέλης Ζακύνθου

Η Βαρδιόλα είναι ένα μεταλλαγμένο είδος “βίγλας” που χρησιμοποιήθηκε από τους Ενετούς στα Επτάνησα. Παρατηρητήρια, φυλάκια επί Ενετοκρατίας που χρησιμοποιούνταν για την κατασκόπευση του πελάγους και την ειδοποίηση των κατοίκων για την εμφάνιση κάποιου ύποπτου πλοίου.
Οι περισσότερες σωζόμενες “βίγλες” στην Ελλάδα -αλλά όχι όλες- είναι μικροί πύργοι σε δεσπόζουσα θέση με μεγάλο οπτικό πεδίο. Το ύψος τους ήταν συνήθως πάνω από 8 μέτρα και ο ρόλος τους ήταν βέβαια αμυντικός, αλλά πρωτίστως χρησίμευαν σαν παρατηρητήρια για την έγκαιρη ειδοποίηση σε περιπτώσεις εισβολής.

Στην Ζάκυνθο σήμερα σώζονται κατά μήκος του νησιού 3 Βαρδιόλες. Στην ακτή του πλάνου στο Τραγάκι θα συναντήσουμε τις δυο και την άλλη στην Κυψέλη,  οι οποίες ανάγονται στον 17ο αιώνα.
Η ονομασία τους προέρχεται μάλλον από το guardia που σημαίνει σκοπιά και ειδικότερα, από παραφθορά της βενετσιάνικης λέξης guardiola(γκουαρντιόλα) που ήταν η ονομασία των φυλακίων των ενετικών κάστρων.

Οι περισσότερες Βαρδιόλες στη Ζάκυνθο κατασκευάστηκαν όταν Προβλεπτής (Proveditore) στο νησί ήταν ο Claudio Gherardini, για τον οποίο ξέρουμε ότι υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση την περίοδο 1768-1770.

Σήμερα, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση ξεκίνησε το έργο “Ανάπλαση και ανάδειξη Ενετικής βαρδιόλας” στη Κυψέλη με την επίβλεψη της 20η Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση