Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Σπήλαιο Νυμφων Ιθάκη

Λέγεται και Μαρμαροσπηλιά. Ταυτίζεται με το ομηρικό Σπήλαιο των Νυμφών καθώς τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας πείθουν ότι εδώ υπήρξε λατρεία των Νυμφών. Επιπλέον, το σχήμα και η θέση του σπηλαίου συμφωνούν με την περιγραφή της στη ραψωδία Ν της Οδύσσειας: Το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μ. πάνω από τον όρμο Δεξά (το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα), όπου άφησαν οι Φαίακες κοιμισμένο τον Οδυσσέα. Μέσα σε αυτό το σπήλαιο λέγεται ότι έκρυψε ο Οδυσσέας τους θησαυρούς που του έδωσαν οι Φαίακες, κατά την επιστροφή του προς την Ιθάκη.

Το Σπήλαιο των Νυμφών έχει δύο εισόδους: η μία βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, κοντά στην παραλία και δεν είναι σήμερα προσβάσιμη.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στη σύγχρονη είσοδο, όπου μέσω μίας σκάλας και με κάθοδο στα δέκα μέτρα προσεγγίζεται το σπήλαιο των Νυμφών, που είναι γεμάτο με σταλακτίτες. Οι αρχαιολογικές έρευνες, έχουν προσεγγίσει και το δεύτερο επίπεδο (που επίσης αναφέρεται στον Όμηρο), διεκόπησαν, όμως αιφνιδίως πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι επισκέψιμη μόνο η είσοδος του σπηλαίου των Νυμφών.

Η ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ στο βιβλίο της ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αναφέρει ότι σύμφωνα με την παράδοση, ίσως να είναι το Ομηρικό σπήλαιο, που λατρεύονταν οι Νύμφες Ναϊάδες.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση