Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ», 69100, Κομοτηνή

Τηλέφωνο

Το Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού Νυμφαίας τοποθετείται κοντά στο ομώνυμο χωριό, μόλις 17 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής. Λειτουργεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις του οχυρού και είναι αφιερωμένο στην εποποιία της μάχης των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941. Πρόκειται για το νεότερο Στρατιωτικό Μουσείο της «Γραμμής Μεταξά», αφού η λειτουργία του ξεκίνησε το έτος 2000, μόλις δηλαδή ολοκληρώθηκε η συλλογή των εκθεμάτων του. Σκοπός του είναι η παρουσίαση των γεγονότων της μάχης του οχυρού και η ενημέρωση των επισκεπτών για τις συνθήκες ζωής της αμυνόμενης φρουράς την περίοδο του πολέμου.

Από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς στο οχυρό είναι πως έχουν ανακατασκευαστεί με χρήση διοραμάτων τα γραφεία του διοικητή, του επιλοχία, καθώς και το ιατρείο, προσομοιάζοντας έτσι την προηγούμενη κατάστασή τους, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αναβίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπερασπιστών του οχυρού. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο εποπτικό υλικό, κειμήλια, φωτογραφίες, αποσπάσματα διαταγών, αντίγραφα εφημερίδων της εποχής και διάφοροι τύποι οχυρωματικών έργων.

Στην συλλογή περιλαμβάνονται, ακόμη, προθήκες με δείγματα ατομικού οπλισμού, στολές Γερμανών και Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, σημαίες, παράσημα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κορνίζες με σειρές μεταλλίων. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα από το οπτικοακουστικό σύστημα που το μουσείο διαθέτει, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της μάχης, τις κινήσεις των εχθρών και τις θέσεις άμυνας του ελληνικού στρατού, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται για το ιστορικό πλαίσιο του ελληνογερμανικού πολέμου.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση