Το Σπηλαίο Αγίας Σοφίας βρίσκεται στον όρμο Κόκκαλα, στο Μυλοπόταμο Κυθήρων, λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ήπια αξιοποιημένο. Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα της Αγίας Σοφίας βρέθηκε μέσα στη σπηλιά και γι’ αυτό το λόγο, το τέμπλο που βρίσκεται στην πρώτη αίθουσα είναι ζωγραφισμένο με πολύ σπάνιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα. Βαθύτερα στο σπήλαιο βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας.

Η πρώτη συστηματική έρευνα έγινε το 1930 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο, ιδρυτή της Ελληνικής Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το 1955 με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου (στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Πετροχείλου που μαζί ενδιαφέρθηκαν αρχικά) εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και κατόπιν χαρτογραφήθηκε. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αυτή η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 2000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα, το οποίο έχει μήκος 200 μέτρα περίπου.

Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι ευρύχωρο και γεμάτο με σταλακτιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο έχει έκταση 2.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία επισκέψιμα είναι 200 μέτρα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.Η μέση θερμοκρασία κατά το μήνα Ιούλιο είναι 16 οC και υγρασία 73 %.

Το βίντεο ανήκει: eirini veneri

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ekklisia agia sofia Μυλοπόταμος Κυθήρων

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση