Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο με γνωστό μήκος έως τώρα γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Ορμο του Διρού, Δήμος Οιτύλου.

Η διαδρομή μαγευτική, γίνεται με βάρκα που χωράει γύρω στα 6 άτομα. Περνάει από διάφορες αίθουσες γεμάτες σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε πανέμορφους σχηματισμούς. Ο φωτισμός αναδεικνύει αυτά τα πανέμορφα γλυπτά που δημιούργησε η φύση. Η διαδρομή ενώ ξεκινάει με βάρκα σε μαγευτικά νερά , σε κάποιο σημεία 100 μέτρα βάθος, τελειώνει με μια μικρή χερσαία διαδρομή.

Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση.

Σε ένα σημείο του σπηλαίου το βάθος φτάνει ίσα με 100 μέτρα.Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C. Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σε παλαιότερες εποχές το σπηλαίο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. Στα 220 μ. ανατολικά της Γλυφάδας βρίσκεται το Σπήλαιο «Αλεπότρυπα». Tο Σπήλαιο αυτό περιέχει Πετρόγλυφα.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

36.638367, 22.380676

GPS:

36.6382788, 22.3806708

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση