Το σπήλαιο Ανεμότρυπα βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ περίπου από το χωριό Πράμαντα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 900μ. Το σπήλαιο απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και 65 χλμ. από την Άρτα.
Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο 1960. Δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της αείμνηστης Άννας Πετροχείλου. Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα, όμως η έλλειψη φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.

Πρόκειται για την κοίτη υπόγειου ποταμού που με την πάροδο του χρόνου άλλαξε τρεις φορές στάθμη. Η ανώτερη στάθμη έχει καταρρεύσει. Στη δεύτερη στάθμη ή μεσαίο επίπεδο διαμορφώνεται το σπήλαιο, το οποίο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Οι διάδρομοι του έχουν μήκος 350μ. και η έκταση που καλύπτει είναι 1500 τ.μ. Την τρίτη στάθμη- ή το χαμηλότερο επίπεδο του σπηλαίου συνιστούν οι οχετοί όπου καταλήγουν τα τρεχούμενα νερά του σπηλαίου (η κοίτη του υπόγειου ποταμού). Από τα 350 μ., που είναι το συνολικό μήκος, επισκέψιμα είναι τα 270 μ.
Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.

Το σπήλαιο αποτελείται από δέκα θαλάμους και διαδρόμους που κοσμούνται με εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο με πολύχρωμους σταλαγμίτες. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται τρεις λίμνες μικρών διαστάσεων στις αποχρώσεις του γκρι, λευκού και ροζ. Στο τέλος του τουριστικού διαδρόμου διακρίνεται η κοίτη του ποταμού. Το νερό συνεχίζει τον ρου του μέσω σιφωνιού και εξέρχεται μετά 10 μ περίπου στην κοίτη χαράδρας ως πηγή.
Η διαδρομή: Αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου ο διάδρομος οδηγεί στον Πρώτο Θάλαμο μήκους 17 μ. διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο. Αριστερά διανοίγεται ο Θάλαμος του Ποταμού.
Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη Μεγάλη Σάλα με ύψος 6 μ. και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον Καταρράκτη και την Γκρίζα Λιμνούλα. Η διπλή σκάλα στη συνέχεια οδηγεί στο Θάλαμο της Λευκής Λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μ. του Διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμο στολισμό.
Ο διάδρομος οδηγεί στο Θάλαμο της Κόκκινης Λίμνης. Κλιμακωτές λιθωματικές λεκάνες δέχονται τα τρεχούμενα νερά της λίμνης που μαζί με λεπτότατα σε σύνθεση σταλακτιτικά στολίδια, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Στη συνέχεια διανοίγεται κατηφορικός διάδρομος, που χωρίζεται στα δυο από τεράστιο ογκόλιθο. Αριστερά του μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα. Δεξιά το δάπεδο καλύπτεται από ροόμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της Κόκκινης Λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο, πολύ κατηφορικό, προσιτό τμήμα του σπηλαίου. απ’ όπου ακούγεται στο βάθος η βοή του νερού του ποταμού.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Σπήλαιο Ανεμότρυπα

GPS:

39.5131267, 21.0870589

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση