Η ανατολική Κρήτη και ιδίως η περιοχή της Σητείας είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιβαλλοντικά περιοχές της Κρήτης. Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου.
Η επαρχία Σητείας βρίθει αρχαιολογικών θέσεων, τόπων μνήμης και ιστορίας. Το παρελθόν της Ανατολικής Κρήτης μελετάται εντατικά ήδη από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν περιηγητές και μελετητές κατέφθαναν για να καταγράψουν την ιστορία της, ενώ τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες ανασκαφές.
Στις αρχές του 17ου αιώνα δημιουργήθηκε το κορυφαίο έργο της κρητικής λογοτεχνίας, ο «Ερωτόκριτος», έμμετρο ερωτικό ποίημα του Σητειακού Βιτσέντζου Κορνάρου. Σήμερα επίσης συναντάμε λαμπρά δείγματα της εποχής εκείνης, όπως την ιστορική σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής ή Τοπλού, έργο του 15ου αιώνα, αλλά και τα χωριά Ετιά και Βόιλα, όπου σώζονται σημαντικά βενετσιάνικα κτίσματα (πύργοι, ναοί, οικίες).
Το Γεωπάρκο της Σητείας «διαθέτει πολλά απολιθώματα θηλαστικών της εποχής του Πλειστόκαινου (πριν από 2.588.000 έως 11.700 χρόνια, κατά το τελευταίο διάστημα της Τεταρτογενούς Περιόδου). Η ανακάλυψη στην τοποθεσία τριών απολιθωμάτων του ελεφαντοειδούς Deinotherium giganteum, το εκτεταμένο δίκτυο σπηλαίων και οι παλαιοακτές γύρω από τη Ζάκρο είναι μοναδικές στην Κρήτη. Επιπλέον, οι άφθονες καρστικές “δομές’’ στο ασβεστολιθικό περιβάλλον της αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της. Περισσότερα από 170 σπήλαια και πολλά φαράγγια έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή».

Το Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) αναπτύσσεται στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης και περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, ολόκληρες τις περιοχές της Ίτανου και της Λεύκης, καθώς και όλες τις παράκτιες περιοχές από βορρά προς νότο. Εντός του Πάρκου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι γνωστές περιοχές Ζάκρου, Παλαίκαστρου, Ζήρου, Ξερόκαμπου, Σίτανου και Καρυδίου. Η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία, καθώς και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Το βίντεο ανήκει: Visit Sitia

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Sitia Nature Park Crete

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση