Σαπιέντζα, ένα νησί γεμάτο μυστικά

Η Σαπιέντζα είναι το µεγαλύτερο από τα νησιά Οινούσσες που βρίσκονται µπροστά στις νοτιότατες ακτές της Μεσσηνίας. Διατηρητέο Μνηµείο της Φύσης από το 1986.

Το καϊκάκι θα σας αφήσει στο µόλο στα Μαγαζάκια, απ’ όπου µε µια σύντοµη πεζοπορία µέσα στα θεριεµένα πουρνάρια, στα λούπινα και τις σκυλοκρεµµύδες.  Τα απάτητα δάση ολόγυρα, είναι αόρατα από τη θάλασσα και θυµίζουν ζούγκλα! Οι πλαγιές σκεπάζονται από αγριελιές, ασπαλάθια, πυκνά πουρνάρια, φιλύκια, αριές, µυρτιές, και αγριολούλουδα που µοσχοβολάνε. Πάνω απ’ όλα όµως εδώ, στο κέντρο του νησιού, υπάρχει ένα µεγάλο θεόπυκνο µυθικό δάσος από κουµαριές. Είναι το Προστατευόμενο δάσος με τις κουµαριές, αλλά όχι οι γνωστές θαµνώδεις κουµαριές που ξέρετε: αυτές είναι ολόκληρα δέντρα 10 και 15 µέτρα ψιλά! Τα κούµαρα δε που κάνουν, είναι σα µικρά µήλα!
Στα δάση και τα πουρναροτόπια της Σαπιέντζας ζουν µικρά κοπαδάκια από αγριοπρόβατα µουφλόν, κρητικοί αίγαγροι (κρι κρι), πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, µπεκάτσες, τσίχλες και λοιπά αγριοπούλια. Τα ζώα δεν είναι ιδιαίτερα άγρια και θα τα δείτε από αρκετά κοντά.
Στο κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πέτρωμα που σχηματίστηκε από τεράστιες ποσότητες γύρης! Η κοιλάδα αυτή ονομάζεται Σπαρτόλακκα και είναι για τους επιστήμονες η καλύτερη πηγή πληροφοριών για την ηλικία του δάσους.

Μη ξεχάσετε να έχετε µαζί σας ένα ζευγάρι κιάλια ή µια κάµερα µε δυνατό τηλεφακό. Κυρίως θα δείτε θηλυκά µουφλόν όταν έρχονται να πιουν νερό στις γούρνες της παραλίας ή στα βοσκοτόπια του Σπαρτόλακκα, ίσως και κάποια κρι κρι.

Ένα εύκολο µονοπάτι θα σας οδηγήσει στο φάρο µε την πανοραµική θέα. Ο πέτρινος φάρος της Σαπιέντζας που χτίστηκε το 1890, λειτουργεί από το 1989 µε αυτόµατο φωτοβολταϊκό σύστηµα και έτσι σήµερα δεν κατοικείται. Καθίστε στον περίβολό του και απολαύστε ένα από τα οµορφότερα δειλινά στο Ιόνιο σε ένα µυθικής οµορφιάς και γαλήνης τοπίο. Μόνο ο αέρας ακούγεται. Συχνά δε ούτε αυτός…

Ακριβώς μπροστά του το Nησί-καρδιά που έγινε διάσημο μέσα από τις αεροφωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα τουριστικά φυλλάδια σε όλο τον κόσμο…

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Σαπιέντζα Οινούσες

GPS:

36.7748148, 21.707807300000013

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση