Είναι η έπαυλη των Δομενεγίνιδων, μιας από τις επιφανέστερες αριστοκρατικές ζακυνθινές οικογένειες της Ζακύνθου, που διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στα ζακυνθινά πράγματα από την εποχή των Βενετών μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Βέβαιο είναι ότι η οικογένεια Δομενεγίνη, στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν ο πύργος – αγρέπαυλη, εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο αμέσως μετά την άλωση του Χάνδακα της Κρήτης (1669) και εγγράφηκε στο Libro d’ Oro το 1741. Στην ίδια οικογένεια ανήκε και η γειτονική εκκλησία του Αγίου Θεοδοσίου, καθώς και η παρακείμενη κρήνη, η οποία είναι γνωστή και ως «Βρύση του Σολωμού», πιθανότατα λόγω των συχνών επισκέψεων του εθνικού ποιητή στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Δομενεγίνη.

Σημαντικό ρόλο είχε η οικογένεια  και η ίδια η έπαυλη στην Επανάσταση του 1821 και στη λειτουργία της Φιλικής Εταιρείας. Η έπαυλη αποτελούσε χώρο μυστικών συνεδριάσεων της τοπικής Εφορίας της Φιλικής Εταιρείας και από εδώ έφυγε ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όταν άφησε τη Ζάκυνθο για να πάει στο Μωριά.
Η έπαυλη φιλοξένησε και η οικογένεια έδωσε άσυλο και προστασία στο μικρό Ούγκο Φώσκολο μετά τα γεγονότα του Γκέτο που στάθηκαν και η αιτία για να φύγει ο Φώσκολος από τη Ζάκυνθο (άνοιξη 1785).

Στα μέσα του 16ου αιώνα είχε την αρχιτεκτονική μορφή Πύργου με πολεμίστρες, που προστάτευε την οικογένεια από τις επιδρομές των πειρατών. Το αρχοντικό άλλαξε πολλές φορές μορφή εσωτερικά και εξωτερικά, στη μακραίωνη ιστορία του.

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο της Ζακύνθου παρέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νησιού στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης το 2016.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Πύργος του Δομενεγίνη

GPS:

37.76102576383128, 20.937426843408275

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση