Ο ποταμός Λουδίας από τα παλαιότερα χρόνια μάζευε στη φιλόξενη χαράδρα του τα νερά από τα βουνά Βόρα, Βέρμιο και Πάικο που μέσω της λίμνης των Γιαννιτσών κατέληγαν στον Θερμαϊκό. Μετά την αποξήρανση της λίμνης όμως ο Λουδίας συγκεντρώνει νερό κυρίως από το Πάικο ενώ μεγάλο μέρος του έχει μετατραπεί σε τεχνητό κανάλι. Είναι γνωστός και ως Μαυρονέρι ο ποταμός αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πλωτός μέχρι την Πέλλα.
Ο ποταμός «τροφοδοτεί» τις γύρω περιοχές που είναι εύφορες. Καθώς είναι πλωτός, στα Γιαννιτσά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες κωπηλατικό κέντρο. Η θέση ονομάζεται «Μηδέν» λόγω του μηδενικού υψόμετρου με τη στάθμη της θάλασσας. Στο κωπηλατοδρόμιο δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε – Καγιάκ και της Κωπηλασίας.

Οι όχθες του Λουδία συνδέονται με τέσσερις γέφυρες, εκ των οποίων η μία σιδηροδρομική, της γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Οι άλλες τρεις είναι σε Χαλκηδόνα-Βέροια, Εγνατία Οδό και επαρχιακή οδό Γιαννιτσών-Αλεξάνδρειας.

Ο Λουδίας είναι ένας πανέμορφος, ήσυχος και απόκοσμος ποταμός γεμάτος άγρια ζωή, ένας εκπληκτικός βιότοπος. Δείτε:http://www.naturagraeca.com/ws/214,278,204,1,1,Λουδίας

Οι ώρες της ανατολής και της δύσης στον ποταμό είναι απλά μαγικές.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ποταμός Λουδίας

GPS:

40.6372691, 22.3367244

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Ιστός:

-

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση