Το Πόρτο Κουφό είναι ένας όρμος όπου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά. Ένα μυστικό λιμάνι, μέσα από ένα στενό άνοιγμα 300 μέτρων. Είναι ο αρχαίος «Τορωναίος λιμήν», το πιο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα, που αναφέρεται από τον Θουκυδίδη. Bρίσκεται στο Τορωναίο Κόλπο στο νότιο-δυτικό άκρο της Σιθωνίας στην Χαλκιδική.
Σημειώνεται ότι η είσοδος του όρμου «Πόρτο Κουφό» σε απόσταση από θαλάσσης δεν είναι διακριτή . Για το λόγο αυτό υπάρχουν δύο φάροι στην είσοδο. Είναι ο «Κωφός λιμήν« των αρχαίων Ελλήνων, όπως τον αναφέρει ο Θουκυδίδης διότι αν σταθείτε μέσα στον κόλπο δεν ακούγεται καθόλου ο ήχος της θάλασσας.

Εντός του όρμου δημιουργούνται διάφοροι μικρότεροι ορμίσκοι με σημαντικότερο εκείνο του μυχού και του ορμίσκου «Γκούρα» που βρίσκεται έναντι των ερειπίων των άλλοτε μεγάλων τουρκικών στρατώνων.

Κατά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πόλεμου χρησιμοποιήθηκε από τα Γερμανικά υποβρύχια λόγω της στρατηγικής του θέσης που παρείχε αφενός φυσική αντιεροπορική κάλυψη, αφετέρου άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο, ενώ στην αρχή του όρμου επί της Άκρας Αντίκουφο, είχαν εγκαταστήσει ένα πολυβολείο όπου φρουρούσε την είσοδο του όρμου.

Το βίντεο ανήκει: Philipp Gerasimov

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση