Ο Πλατρειθιάς είναι ένας οικισμός, απλωμένος στο ύψωμα πάνω από τον κόλπο των Αφαλών. Στον λόφο που υψώνεται στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, από το καμπαναριό της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την θέα της γύρω κατάφυτης περιοχής.Πίσω του το δασωμένο βουνό της Εξωγής και αριστερά, πιο χαμηλά, την προσοχή σας τραβά ένας μεγάλος κατακόρυφος βράχος πολλών δεκάδων μέτρων, που περιβάλλεται από οργιώδη βλάστηση. Από τη θέση Γεφύρι του Πλατρειθιά ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στην δροσερή πηγή του Καλάμου, την Μελάνυδρο Πηγή του Ομήρου, μία από τις ελάχιστες πηγές πόσιμου νερού στην Ιθάκη. Βρίσκεστε στην Μελάνυθρο!θα δείτε την ομηρική «μελάνυδρο κρήνη» (Οδύσσειας υ 158: «αι μεν είκοσι βήσαν επί κρήνην μελάνυδρον…»).
Πλατρειθιάς σημαίνει «πλατύ ρείθρον», χείμαρρος δηλαδή και από την ονομασία του συμπεραίνεται ότι αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό του ομηρικού ρείθρου. Είναι το «ποτάμι του Πλατρειθιά», το σημαντικότερο ρέμα όλης της Ιθάκης, που ξεκινάει ψηλά από το βουνό της Εξωγής, διασχίζει το λεκανοπέδιο του Πλατρειθιά και καταλήγει στον κόλπο των Φρικών.
Στα σύνορα Πλατρειθιά – Εξωγής βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου ή Σχολής Ομήρου, όπου οι αρχαιολόγοι τοποθετούν το παλάτι του Οδυσσέα, του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Ιθάκης.

Το πανηγύρι του Πλατρειθιά γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στο κέντρο του χωριού, στην περιοχή με την ονομασία Λίμνες, είναι το τελευταίο του καλοκαιριού για την Ιθάκη και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Πλατρειθιά Ιθάκης

GPS:

38.460175483683315, 20.647447854280472

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση