Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πλατεία Αγίου Μάρκου Ζάκυνθος

Η Πλατεία του Αγίου  Μάρκου ( ή αλλιώς  Πλατύφορος) αποτελούσε το πιο αξιόλογο κέντρο κοινωνικής ζωής της Ζακύνθου. Προσωπικότητες των γραμμάτων την είχαν ως σημείο συνάντησης και αντάλλαζαν απόψεις. Επίσης εδώ συνέβησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζάκυνθο.
Σε αυτή την πλατεία το 1797 οι Ποπολάροι έκαψαν και το Libro D`Oro ( χρυσό βιβλίο) των ευγενών.
Το δέντρο της ελευθερίας στο κέντρο της Πλατείας συμβολίζει την απελευθέρωση από τους Ενετούς και την υποδοχή των Γάλλων δημοκρατικών.
Εδώ βρίσκεται και ο καθολικός ναός του Αγ. Μάρκου.

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου βρισκόταν το ιστορικής σημασίας Καζίνο του νησιού, που αποτελούσε τον τόπο συνάντησης των φιλελευθέρων. Με  τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε και μετασεισμικά στην θέση του κτίστηκε το “Μαυσωλείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων” που αποτελεί και το σημαντικότερο κτίσμα της πλατείας.
Ακόμα δέσποζε στην πλατεία το παραδοσιακό Ρολόι του Φόρου, που ξαναφτιάχτηκε πάλι με το ωραιότατο κτίριο της Ιονικής τράπεζας ( alpha bank). Σήμερα η πλατεία είναι όλη πλακόστρωτη με παραδοσιακές πέτρινες πλάκες. Εκτός των ιστορικών κτιρίων υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζιά με είδη δώρων. Αποτελεί τον πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο αλλά και των Ζακυνθινών. Επίσης λαμβάνουν χώρο πολλές εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.
Από την πλατεία αυτή ξεκινάει ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης (η Αλ. Ρώμα) ενώ συνδέεται με την πλατεία Σολωμού με ένα πλακόστρωτο πεζόδρομο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση