Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανηψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο.Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο. Στην οικογένεια Εμπειρίκου εξακολουθούν να ανήκουν μέχρι σήμερα.Tη δεκαετία του ’80 η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, αγόρασε μαζί με τον αδελφό της Κλοντ μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, εκεί που η βασίλισσα Ολγα διατηρούσε παλαιότερα την εξοχική της κατοικία αλλά και τους στάβλους της. Κλοντ και Παλόμα, οι οποίοι αφού αναπαλαίωσαν πριν χρόνια τους πρώην βασιλικούς στάβλους, πέρασαν πολλά από τα καλοκαίρια τους μαζί με μερικούς από τους διεθνούς φήμης φίλους τους και στη συνέχεια πούλησαν την περιουσία τους στη Νίκολα Δαυίδ και τον σύζυγό της Κλεμέντε Πινέδο.

Οι παραλίες στα νησιά Πεταλιοί είναι μικροσκοπικοί θησαυροί κρυμμένοι σε φυσικούς όρμους με σμαραγδένια νερά, ιδανικά για κολύμπι, σέρφινγκ, ιστιοπλοΐα.  Επίσης προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, ιδιαίτερα στους λάτρεις των υποβρυχίων περιηγήσεων.

Η πρόσβαση σε όλα αυτά γίνεται μόνο με πλοίο. Η περιοχή έχει απονεμηθεί από την National Geographic ως έναν από τους 10 διεθνείς ιστιοπλοϊκούς προορισμούς.

 

 

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

PETALIOI

GPS:

37.9943938, 24.256881399999997

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση