Παρνασσός, όρος επιβλητικό, αγέρωχο, που οι αρχαίοι τον έλεγαν «ιεροπρεπή», «δικόρυφο» και «δικόρυμβο».
Ιεροπρεπή μεν, από το ιερό των Δελφών και δικόρυφον από τις δύο κορυφές του, τη Λιάκουρα (2457μ.) και τον Γεροντόβραχο (2435μ.) που κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως άλλος Καιάδας.
Ο Παρνασσός εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα)και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του, το Μαντείο των Δελφών.

Το όρος πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ήρωα Παρνασό, που ότι ήταν γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. Ο ήρωας Παρνασός είχε κτίσει πάνω στο όρος αυτό ομώνυμη πόλη η οποία καταστράφηκε στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος κατά τη μυθολογία.

Ο Παρνασσός θεωρείται κατοικία του Απόλλωνα και κατά τον Όμηρο εδώ τραυματίστηκε ο Οδυσσέας από αγριόχοιρο ενώ κυνηγούσε. Επίσης κατά τη μυθολογία ο Παρνασσός ήταν άντρο νυμφών με ονομαστό το Κωρύκιον άντρο και εδώ υπήρχε το ιερό του θεού Πανός και ο βωμός του Διονύσου. 
Πολλές παραδόσεις της ελληνικής μυθολογίας και της γένεσης του ελληνικού έθνους έχουν συνδεθεί με τον Παρνασσό. Μία από αυτές αναφέρει ότι όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το διεφθαρμένο ανθρώπινο γένος με τον ονομαστό κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο Δευκαλίων, γιος του Προμηθέα, άκουσε τη συμβουλή του πατέρα του και έφτιαξε ένα πλοίο, στο οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος με τη γυναίκα του, την Πύρρα. Μετά από εννέα μερόνυχτα ασταμάτητης βροχής, την δέκατη, το πλοίο προσάραξε στον Παρνασσό, όπου ο Δευκαλίων έκανε θυσία προς τιμήν του Δία και ο θεός πραγματοποίησε την πρώτη ευχή του Δευκαλίωνα, να ξαναγίνει το ανθρώπινο γένος.
Ένας άλλος σχετικός μύθος αφηγείται ότι οι κάτοικοι της πόλης που είχε κτίσει ο ήρωας Παρνασσός ήταν οι μόνοι που σώθηκαν από τον κατακλυσμό, ακολουθώντας τα ουρλιαχτά των λύκων και ανεβαίνοντας σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό των κατακλυσμιαίων υδάτων. Εκεί, ίδρυσαν μια πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια. Παραφθορά της θεωρείται η σημερινή ονομασία της υψηλότερης κορυφής του βουνού, της Λιάκουρας. Το βουνό συνδέθηκε από πολύ νωρίς με τον Απόλλωνα. Εδώ θεωρείται ότι ο Απόλλωνας γνώρισε τον Ορφέα και του χάρισε τη χρυσή λύρα και το χάρισμα να ημερεύει τα άγρια ζώα με τη φωνή και το τραγούδι του. Εδώ πάλι ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα, το φοβερό φίδι που φύλαγε το ιερό των «χθόνιων θεοτήτων«, και απέκτησε το χάρισμα της μαντικής, το οποίο μεταβίβασε στην ιέρεια του, την Πυθία.
Το βουνό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν μέρος σπουδαίες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κυρίως οι μάχες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.

Από το 1938, ο Παρνασσός αποτελεί εθνικό δρυμό της Ελλάδας, με τον πυρήνα του να καλύπτει έκταση 3.513 εκτάρια.
https://el.wikipedia.org/wiki/Παρνασσός

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Όρος Παρνασσός

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση