Ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους του νησιού της Λευκάδας είναι το όρος Σκάρος,στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας και έχει μέγιστο υψόμετρο 673 m.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Σκάρου (των Σκάρων) με τα υπεραιωνόβια δέντρα, βόρεια από το Νυδρί. Στη διαδρομή προς το Σκάρο, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Λευκάδας, οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την υπέροχη θέα αρχικά στο βόρειο τμήμα του νησιού και ακολούθως στο Νυδρί και τα Πριγκιποννήσια.

Το όρος των Σκάρων πάνω από την Νικιάνα αποτελεί το ομηρικό «Νήιον» σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ (Dörpfeld).
Το δάσος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού αποτελείται από ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς (ρουπάκι), που αυτοφυώς αναπαράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα και έγινε από νωρίς αντικείμενο έρευνας ξένων επιστημόνων όπως του Γερμανού Σπρένγκερ, ο οποίος έχει καταγράψει από το 1915 τη σπάνια χλωρίδα του δάσους.

Η θέα από το βουνό προς τις γύρω περιοχές είναι μοναδική και ο περίπατος ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα θα σας ανταμείψει.
Υπάρχουν τρία από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία στο νησί της Λευκάδας:
α) Το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων: Είναι ριζωμένο εδώ και αιώνες σε μια βραχώδη έκταση, 5 χιλιόμετρα πάνω από τη Νικιάνα προς τον Αλέξανδρο, μέσα σε μια σπηλιά κοντά στην περιοχή των Σκάρων.
β) Η Μονή του Αγίου Γεωργίου: Βρίσκεται στο δάσος των Σκάρων, λίγο μετά από τα Κολυβάτα στην περιοχή Αλεξάνδρου, σ’ ένα πλάτωμα με θέα προς τα βορειοδυτικά του νησιού και
γ) Η Μονή της Κόκκινης Εκκλησίας, κοντά στο χωρίο Πλατύστομα που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του προήλθε από τον κόκκινο πηλό που υπάρχει στην περιοχή και χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του ναού. Είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Αξιόλογη για τους περιπατητές είναι η διαδρομή – ανάβαση από τους πρόποδες του βουνού των Σκάρων μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων με κατάληξη το δρυοδράσος των Σκάρων.

Ακόμα μπορείτε να περιπλανηθείτε στους παραδοσιακούς οικισμούς των Κολυβάτων και του Αλεξάνδρου

 

 

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ορος Σκάρων Λευκάδα

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση