Αναμφίβολα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νεμέας είναι ο ναός του του Νέμειου Δία και το Στάδιο.

Τον 10 αιώνα κτίζεται 3 χλμ. από την Νεμέα η πόλη Φλειούντα η οποία θεωρείται η πόλη της αρχαίας Νεμέας και οι οποία γνώρισε ακμή τον 6 αιώνα π.Χ.Το 576 π.Χ. δίπλα από την σημερινή Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο) υπήρχε το ιερό του Δία, ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν τα Νέμεα κάθε 4 χρόνια.

Η θεμελίωση του ναού έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Οι κίονες έχουν ύψος περίπου 10 μέτρα και στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεατικό πεδίο.

Το αρχαίο στάδιο της Νεμέας έχει χτιστεί σε σημείο της κοιλάδας με επιβλητική θέα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών Ο στίβος είχε μήκος 178 μέτρα. Το 1974 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και στη συνέχεια οργανώθηκε η αναβίωση των «Νέμεων».

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα της Νεμέας, κοντά στο μικρό χωριό των Αηδονιών, ανασκάφηκαν μεταξύ 1978 – 1980 μυκηναϊκοί τάφοι -συλημένοι κατά το πλείστον- που ανήκαν στη μυκηναϊκή πόλη Αραιθυρέη, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί «ερατεινή», δηλαδή θελκτική. Το Απρίλιο του 1993 μια μεγάλη συλλογή μυκηναϊκών σφραγίδων και κοσμημάτων -σύνολο 312 αντικείμενα- εκτέθηκε με σκοπό να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη. Καθώς ήταν ολοφάνερο ότι τα αντικείμενα αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο, οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι αποτελούσαν το προϊόν της συλήσεως των μυκηναϊκών τάφων των Αηδονίων. Έτσι, μετά από δικαστική μάχη τελικώς η συλλογή, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως θησαυρός των Αηδονίων, επεστράφη στα πάτρια εδάφη. Ο θησαυρός αποτελείται από δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, με παράσταση άρματος το ένα και δύο γυναικών που κρατούν άνθη το άλλο, τρία ακόμη δαχτυλίδια, δύο χρυσά κι ένα από ήλεκτρο, τρεις σφραγιδόλιθους από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χρυσές χάντρες καθώς κι ένα μεγάλο αριθμό άλλων χαντρών από διάφορες ύλες. Τα αντικείμενα χρονολογούνται κυρίως στα 1500 – 1400 π.Χ.
Η Νεμέα γνωστή επίσης και από το μυθικό λιοντάρι, που σκότωσε ο Ηρακλής.
Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον εξαιτίας της πόλης της αρχαίας Φλειούντας.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Νεμέα

GPS:

37.808547037108795, 22.70447072744139

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση