Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μονή Χίου

Νέα Μονή Χίου – ένα όραμα και τρεις αυτοκράτορες

Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα μ.Χ. οι ασκητές Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ, που ασκήτευαν στο Προβάτειο Όρος της Χίου, είχαν ένα κοινό όραμα. Μία εικόνα της Θεοτόκου, που επέμενε να επιστρέψει εκεί όπου την είχαν ανακαλύψει, σηματοδοτούσε τον τόπο στον οποίο θα κτιζόταν η Παλαιά Μονή Χίου.
Οι ευλαβείς μοναχοί ενημέρωσαν τον εξόριστο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μονομάχο για αυτήν τη θεοσημία. Ο Κωνσταντίνος τούς υποσχέθηκε να έχει τη μονή κάτω από τη σκέπη του και σφράγισε την υπόσχεσή του χαρίζοντας στους μοναχούς το πριγκιπικό του δαχτυλίδι. Αμέσως μετά την αποκατάστασή του στον θρόνο του Βυζαντίου, ανέγειρε τη Νέα Μονή Χίου, καλώντας για αυτόν τον σκοπό τους σημαντικότερους τεχνίτες, μαρμαρογλύπτες και αγιογράφους. Η Νέα Μονή Χίου, έκτοτε, δεσπόζει στο κέντρο του νησιού, 12 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη.
Ο Ρωμανός ο Διογένης, ο οποίος διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο και κατόπιν η Θεοδώρα, είχαν πάντοτε τη Μονή υπό την προστασία τους. Η μέριμνα του Θρόνου για τη μονή ήταν συνεχής καθ’ όλη την ύπαρξη του βυζαντινού κράτους.
Το καθολικό της μονής ανήκει στον οκταγωνικό ρυθμό, ο οποίος ήταν πρωτοποριακός τον 11ο αιώνα κατά τον οποίο χτίστηκε. Με περίτεχνη διακόσμηση από ημιδιάφανα και πορφυρά μάρμαρα, με τα έξοχα ψηφιδωτά που τον στολίζουν και με το μεγαλείο που αποπνέει, είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της αυτοκρατορικής ιερής τέχνης.
Στον χώρο της μονής υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, ο Άγιος Παντελεήμων και ο Τίμιος Σταυρός. Κατά την περίοδο που η μονή λειτουργούσε ως ανδρικό κοινόβιο υπήρχε άβατο για τις γυναίκες. Τα δύο παρεκκλήσια φιλοξενούσαν τις προσκυνήτριες, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση στον κυρίως ναό.
Ο χώρος της μονής φιλοξενεί τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, η οποία ανεγέρθηκε ανάμεσα στο 1631 και το 1637, την κινστέρνα, έργο του 11ου αιώνα, καθώς και τον επιβλητικό αμυντικό πύργο, ο οποίος χτίστηκε τον 14ο αιώνα.
Στις σφαγές του 1822 χιλιάδες γυναικόπαιδα έτρεξαν να σωθούν στα πιο ψηλά και οχυρωμένα μέρη, όπως ήταν ο Άγιος Μηνάς, ο Ανάβατος και η Νέα Μονή. Αλλά «υπό την πρόφασιν ότι Σάμιοί τινες είχον καταφύγει εις το μέγα μοναστήριον της Νέας Μονής» (Πουκεβίλ) 1.800 Τούρκοι κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, σέρνοντας ακόμα και κανόνια εναντίον άοπλων μοναχών. Αφού έσφαξαν όλους τους μοναχούς, λεηλάτησαν μεθοδικώς τα πάντα παίρνοντας για δούλους τα γυναικόπαιδα και τελικά έβαλαν φωτιά και έκαψαν τη Μονή. Μόνο το «άφλεκτο» εικόνισμα της Παναγίας βρέθηκε λίγο μόνο σχισμένο στο κέντρο και λίγο καμμένο στην κορυφή. Σε αυτή την καταστροφή χάθηκε και η λάρνακα από πορφυρίτη λίθο που περιείχε τα λείψανα των τριών ιδρυτών πατέρων, Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ (μόνο η κάρα του ενός ξαναβρέθηκε, άγνωστο ποιού). Ο ναός κάηκε και πάλι το 1828 από τους Τούρκους.
Η Νέα Μονή Χίου, με τη συνολική της αρχιτεκτονική, τα μοναδικά κειμήλια που φιλοξενεί και τη γαλήνη του περιβάλλοντος χώρου είναι ένα αληθινό κόσμημα για τη Χίο.
Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου αποτελούν ένα από τα τρία κορυφαία σύνολα ψηφιδωτών στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα.

Η Νέα Μονή της Χίου είναι στην πραγματικότητα ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου).
https://el.wikipedia.org/wiki/Νέα_Μονή_Χίου

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση