Το οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το Ρούπελ, κατασκευασμένο στις δυτικές αντηρίδες του όρους Τσιγγέλι στον ποταμό Στρυμόνα, μαζί με το οχυρό Παλιουριώνες εξασφάλιζαν τη στενωπό Ρούπελ. Αποστολή του Συγκροτήματος ήταν η άμυνα επί της οχυρωμένης τοποθεσίας, για την απαγόρευση διέλευσης κατά μήκος του άξονα Κρέσνας – Ρούπελ. Στην ανατολική Κερκίνη υπήρχαν τα οχυρά Ιστίμπεη-Κελκαγιά-Αρπαλούκι-Παλιουριώνες, δύο τάγματα Πεζικού και ένας λόχος προκαλύψεως με ανάλογη αποστολή.

Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 44 νεκρούς και 152 τραυματίες.Οι απώλειες των Γερμανών από τις 6 μέχρι τις 10 Απριλίου υπήρξαν σημαντικές και έφτασαν, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους.

Σήμερα στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου εκτίθενται δείγματα ατομικού οπλισμού της εποχής του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, όπως περίστροφα, πιστόλια, τυφέκια, αραβίδες και αυτόματα όπλα, κυρίως Γερμανικής προέλευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατεστραμμένο πυροβόλο που βρέθηκε το έτος 2000, καθώς επίσης και το ένα από τα δύο αντιαρματικά πυροβόλα SCODA που διέθετε η φρουρά του οχυρού. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου κατέχουν τα παράσημα – μετάλλια που απονεμήθηκαν σε Αξιωματικούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μάχη του Οχυρού, καθώς και οι στολές αυτών. Στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου βρίσκεται ένα εντυπωσιακό διόραμα τομής των στοών του Οχυρού «ΡΟΥΠΕΛ» σε κλίμακα. Τέλος, εντός του Μουσείου βρίσκεται ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην οποία γίνεται η προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη μάχη των Οχυρών.  Επιπλέον του Μουσείου και των στοών του Οχυρού, υπάρχουν, στο ψηλότερο σημείο του λόφου, το Μνημείο πεσόντων της ομώνυμης μάχης και το παρατηρητήριο όπου γίνεται η τοπογραφική ενημέρωση των επισκεπτών.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Σιντική, 623 00, Σέρρες

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση