Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Εκκλησία Αγίου Διονυσίου Ζακυνθος

Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1997 που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Μονή Στροφάδων, όλα τα κειμήλια και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο. Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο του Αγίου Διονυσίου εγκαινιάστηκε το 2000 και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου. Οι περισσότερες εικόνες που κοσμούν το μουσείο είναι από κρητικούς ζωγράφους που τις κατασκεύασαν στην Κρήτη ή στην Ζάκυνθο μετά την άλωση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669. Πολλές επίσης ανήκουν σε ζακυνθινούς καλλιτέχνες σημαντικότεροι των οποίων είναι ο Κουτούζης και ο Καντούνης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις εικόνες του Κουτούζη που απεικονίζουν την ζωή του Αγίου Διονυσίου και μια κρητικής τεχνοτροπίας που εικονίζει το Χριστό ανάμεσα στους Ιεράρχες.
Η παλαιότερη εικόνα είναι της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας από τον 13
ο αιώνα, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε πεταχτεί στη θάλασσα την περίοδο της εικονομαχίας και έφτασε πάνω στα κύματα στη Μονή των Στροφάδων. Αξιοθαύμαστες εικόνες είναι αυτές της Παναγίας την «Πάντων Χαρά», του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη, του Αγίου Γεώργιου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και πολλές άλλες. Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά αργυρά μπορείτε να θαυμάσετε ιερά σκεύη της Θείας Ευχαριστίας όπως αρτοφόριο, Ευαγγέλιο, σταυρός, άγιο ποτήριο, θυμιατήρια, λάρνακες, καντήλια κτλ. Στο νέο μουσείο εκτίθενται ακόμα παλιές και σπάνιες εκδόσεις λειτουργικών βιβλίων του 16ου – 18ου αιώνα. Τέλος μπορείς να συναντήσεις μια πλούσια συλλογή από ιερατικά άμφια, που φορούσαν οι κληρικοί κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και τις άλλες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Ξεχωριστή θέση κατέχει η αρχιερατική στολή του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου και οι μήτρες των Μητροπολιτών Πλέσσα και Παράσχη.  Όλα αυτά τα εκθέματα μας δείχνουν την γνήσια ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση της Ζακύνθου.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση