Η μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία είναι αφιερωμένη σε έναν ασκητή που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε κάτω από τη σκιά του όρους Ελικώνας, κατά τον 10ο αιώνα, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη (29 Ιουλίου 896 – 7 Φεβρουαρίου 953). Σύμφωνα με στοιχεία, ιδρυτής της μοναστικής ζωής στη Μονή είναι ο ίδιος ο Όσιος, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του.

Η μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. σε χώρο που κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε ιερό της Στειρίτιδας Δήμητρας.
Ο ναός της μονής, αφιερωμένος στην Παναγία, είναι ο μόνος που χτίστηκε στην κυρίως Ελλάδα κατά τον 10ο αιώνα. Το καθολικό της, αφιερωμένο στον όσιο Λουκά, είναι και αυτό οκταγωνικού αρχιτεκτονικού τύπου.  Ο περικαλλής διάκοσμος με τα ψηφιδωτά, τα φωτεινά μάρμαρα, τους χρυσούς πολυελαίους, μαρτυρούσε την υψηλή θέση της μονής κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο. Έκτοτε και ως τις μέρες μας αποτελεί σεβάσμιο προσκύνημα, που περιμένει τον ταξιδιώτη για να τον «ξεναγήσει» σε βυζαντινά μυστικά και γοητευτικούς θρύλους.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα,αυτά της Νέας Μονής Χίου και του Δαφνίου.

Η προφητεία του Οσίου για την ανακατάληψη της Κρήτης τιμάται από την εικόνα του Ιησού του Ναυή στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας της Παναγίας (αποκαλύφθηκε κατά την αναστήλωση το 1964), ο Ιησούς θεωρούνταν «μαχητής της πίστης», του οποίου η βοήθεια ήταν αποτελεσματική στους πολέμους ενάντια στους Άραβες. Το Καθολικό περιέχει τα πιο καλοδιατηρημένα σύνολα ψηφιδωτών από την περίοδο της Μακεδονικής Αναγέννησης.
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μονή ήταν ξακουστή σε όλο το Βυζάντιο για την πολυτελή της διακόσμηση, η οποία απλωνόταν σε όλες τις επιφάνειες. Εκτός από τα τείχη, τη γλυπτική, τα χρυσά και αργυρά πινάκια, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά (εξαιρετικά εντυπωσιακά στις κοίλες επιφάνειες, το εσωτερικό κοσμούσαν εικόνες, πολυέλαιοι, μεταξωτές κουρτίνες και υφάσματα βωμών (αντιμήνσια). Μόνο ένα τμήμα τους σώζεται σήμερα στη θέση του, κυρίως οι χρωματιστές επενδύσεις των μαρμάρων και τα κιγκλιδώματα των παραθύρων. Παρά τις απώλειες το Καθολικό «δίνει την καλύτερη εντύπωση που μπορεί να αποκομίσει κανείς οπουδήποτε σήμερα για τη μορφή του εσωτερικού ενός ναού τους πρώτους αιώνες μετά το τέλος της Εικονομαχίας»

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Μονή Οσίου Λουκά

GPS:

38.3954655, 22.7468224

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση