Λίμνη Στυμφαλία
Η Στυμφαλία είναι από τις σπάνιες για την Ελλάδα, ελώδης ορεινού τύπου λίμνη της Κορινθίας, ενώ αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων.
Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.
Η λίμνη Στυμφαλία είναι ένας ιδιαίτερος υγροβιότοπος, προστατευμένος, με σημαντική βιοποικιλότητα -υδατική λεκάνη, πλούσια δάση κ.λπ.- ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000
Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα των νερών της -στις όχθες της θα συναντήσουμε φανατικούς της παρατήρησης πουλιών (birdwatching)- και να περπατήσουμε στα οργανωμένα  μονοπάτια της περιοχής.
Ιστορίες και μύθοι συνοδεύουν αιώνες τώρα τη μυθική λίμνη. Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες Σε αυτά τα έλη και στα γειτονικά δάση κατοικούσαν οι Στυμφαλίδες Όρνιθες με τα σιδερένια ράμφη και επιτίθεντο στους ανθρώπους και στις καλλιέργειες. Η άφιξη του Ηρακλή, που τις εξόντωσε, συνδέεται προφανώς με την αποξήρανση των ελών και τη σωτηρία των κατοίκων από τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτά.

Όπως σε ολόκληρη την Αρκαδία,  στην οποία ανήκε η Στυμφαλία  στην αρχαιότητα, λατρεύονταν και εδώ ο σκανταλιάρης θεός των δασών και των βουνών, ο Πάνας, ο αποκαλούμενος και Φόβος Πανικός από τις τρομερές φάρσες που σκάρωνε στους ανύποπτους βοσκούς τους οποίους, όμως, αγαπούσε και προστάτευε. Σε σπηλιά της Ζήρειας είχε γεννηθεί ο φτεροπόδαρος Ερμής, πατέρας του Πάνα και υπήρχε ναός προς τιμήν του.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Stimfalia Korinthos

GPS:

37.85659548777613, 22.469354759277394

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση