Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στην Άνω Μεριά. Είναι στην πραγματικότητα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από ένα παραδοσιακό σπίτι του 19ου αι. Αποτελεί ένα τέλειο συνδυασμό αυτοσχέδιου μουσείου, λόγω της αυθεντικότητάς της προέλευσης του.
Το λαογραφικό μουσείο αποτελείται από τέσσερα κτίσματα, το παλιότερο πηγαίνει διακόσια χρόνια πίσω και τα νεότερο κτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο ύφος των προηγουμένων.
Το μουσείο περιλαμβάνει ολόκληρο συγκρότημα σπιτιού και στάβλου με όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Στο μουσείο θα δείτε τη στέρνα που έχει κτίσιμο μυκηναϊκού τάφου, το πηγάδι, το φούρνο, το πατητήρι, το αλώνι, το λιοτρίβι, την πλύστρα και το κελάρι, το οποίο περιέχει πιθάρια, αγγεία, κόσκινα, σκιάχτρα και φαναράκι.

Μπαίνοντας στο σαλόνι, τον κύριο χώρο υποδοχής του σπιτιού, αισθάνεστε ότι από στιγμή σε στιγμή θα έρθει η κυρά να σας φιλέψει γλυκό του κουταλιού.
Αναπαριστά τον τρόπο ζωής σε μια αυθεντική αγροτική μονάδα των περασμένων αιώνων και προσφέρει στις επόμενες γενιές τη γνώση της καταγωγής της και την κατανόηση των τότε συνθηκών διαβίωσης.
Θα σας τραβήξουν την προσοχή μεταξύ άλλων φωτογραφίες από το πρώτο φωτογραφείο στην Ερμούπολη, μία από τις πρώτες ραπτομηχανές που κατασκευάσθηκαν στην Ελλάδα (στην οποία εικονίζεται η βασίλισσα Αγία Όλγα) και η περίφημη κασέλα από τον Χάνδακα Κρήτης με πυρογραφίες από σκηνές κυνηγιού, στην οποία φυλάσσονται ρούχα που χρονολογούνται από το 1940 και πριν. Το Μουσείο αποτελεί μια μικρογραφία της τότε κοινωνίας και διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Δημιουργήθηκε ύστερα από τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Μάρκου Βένιου, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Φολέγανδρος».

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Λαογραφικό Μουσείου Φολεγάνδρου Ανω Μεριά

GPS:

36.64186186571995, 24.886034129394602

Τηλέφωνο:
Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση