Υστερα από την Αθήνα, την πόλη της σοφίας, ο Παύλος πήγε στην Κόρινθο, την πόλη του πλούτου και του εμπορίου. Η Κόρινθος βρισκόταν ανάμεσα σε δυο λιμάνια, του Λέχαιου στον Κορινθιακό κόλπο και των Κεχρεών στον Ισθμιακό.Στην Κόρινθο φαινόταν ότι δε θα γινόταν δεκτό το Ευαγγελικό κήρυγμα, γιατί πλεόναζε η αμαρτία.
Ο Παύλος εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Ιουδαίου σκηνοποιού Ακύλα και της γυναίκας του Πρίσκιλλας. Ήταν Ιουδαίοι που είχαν φτάσει πρόσφατα στην Κόρινθο από την Ρώμη, έπειτα από ένα διάταγμα του αυτοκράτορα Κλαυδίου, με το οποίο απελάθηκαν όλοι οι Ιουδαίοι από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Καθώς φαίνεται, ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα είχαν γνωρίσει το Χριστιανισμό στη Ρώμη. Ο Απόστολος Παύλος μετέδωσε την πίστη στον Ιησού στην αρχαία πόλη της Κορίνθου. Σύμφωνα με την παράδοση το Παύλος απευθύνθηκε στους Κορίνθιους από το Βήμα της Αρχαίας Αγοράς της Κορίνθου.
Μαζί με τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα και τους συνεργάτες του αναχώρησε από το λιμάνι των Κεχρεών με πλοίο για τη Συρία. Έμεινε για λίγο στην Έφεσο και κατόπιν πήγε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Από εκεί ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα, χαιρέτησε την Εκκλησία και γύρισε στην Αντιόχεια. Έτσι έκλεισε η μεγαλειώδης αυτή δεύτερη περιοδεία του «Αποστόλου των Εθνών» Παύλου, γύρω στο 52 μ.Χ.
Ναός αφιερωμένος στον Απόστολο οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1930 στη θέση παλαιότερου που κατεδαφίστηκε από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την πόλη το 1928. Είναι έργο του Κορίνθιου αρχιτέκτονα Νικόλαου Κοτσερώνη και θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα της νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, εμπνευσμένο, όπως λέγεται, από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση