Οι άγνωστοι θησαυροί της αρχαίας Σαλαμίνας με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο χρηματοδοτεί την ανασκαφή αλλά και του νεοϊδρυθέντος Ομίλου Ανάδειξης Μνημείων Σαλαμίνας (Ακάμας). Οι εργασίες στην Περιοχή Κανάκια, το καμάρι του ανασκαφέα Γιάννη Λώλου, φέρνουν στην επιφάνεια το μοναδικό μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα, ταυτισμένο με το βασίλειο του Αίαντα. Η συστηματική έρευνα διενεργείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξεκίνησε το έτος 2000 και έφερε στο φως μυκηναϊκή ακρόπολη με ανακτορικό συγκρότημα και τμήματα μυκηναϊκού οικισμού.
Το έτος 2014 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στο μυκηναϊκό προμαχώνα που βρίσκεται στη ΝΔ κλιτύ του δυτικού υψώματος.
Ως σήμερα έχουν ανιχνευθεί 45 δωμάτια και βοηθητικοί χώροι.

Από όλες τις προϊστορικές οικιστικές θέσεις, που έχουν εντοπισθεί στη Σαλαμίνα, η ακρόπολη των Κανακίων στη νοτιοδυτική ακτή παρουσιάζει την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, τεκμηριωμένης ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.). Όπως και άλλα Μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, το νησιωτικό αυτό κέντρο σημειώνει την μεγαλύτερη ακμή του κατά τον 13ο αι. π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά στις αρχές της Υστεροελλαδικής ΙΙΙ Γ πρώιμης περιόδου, λίγο μετά το 1200 π.Χ.
Σημαντικά ευρήματα με ευρύτερες προεκτάσεις, από την ανασκαφή, είναι ένα χάλκινο έλασμα από φολιδωτή πανοπλία Ανατολικού τύπου, σφραγισμένο με το όνομα (βασιλική δέλτο) του Φαραώ Ραμσή Β΄(1279-1213 π.Χ.).
Ζηλευτό εύρημα αν σκεφτεί κανείς πως είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί σφραγισμένο με αιγυπτιακή βασιλική δέλτο. Όπως είπαν μάλιστα οι αιγυπτιολόγοι από το Κέιμπριτζ που το διάβασαν, γράφει ο «Ραμσής, ο αγαπημένος του Θεού».

Για το άρθρο έχουν αντληθεί πληροφορίες από : τον κο Γιάννος Γ. Λώλος,καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Σαλαμίνας

Εκτός από την αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της, η περιοχή φημίζεται και για την ωραία παραλία της.  Αφού διασχίσετε μία διαδρομή μέσα στο δάσος με ωραία θέα, θα φτάσετε σε μία όμορφη παραλία που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από επισκέπτες.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Κανάκια Σαλαμίνα

GPS:

37.900637557788, 23.408848828528

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση