Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

αγιοσ ιωάννης ερημίτης χανια

Μέσα σε ένα άγριο και μεγαλόπρεπο φαράγγι που ονομάζεται Αυλάκι, βρίσκεται κρυμμένη η μονή-προσκύνημα του Αγ. Ιωάννη του Ερημίτη ή Ξένου, που θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Κρήτης, του 6ου ή 7ου αιώνα, που κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, δίπλα στη σπηλιά όπου έζησε και κοιμήθηκε ο Άγιος, περισσότερο γνωστή με το όνομα «Καθολικό».

Το Καθολικό, ο ναός της Μονής είναι σκαμμένο στο βράχο, ενώ στην κοντινή μια σπηλιά θρυλείται ότι έζησε και κοιμήθηκε ως ερημίτης ο Άγιος Ιωάννης μέσα σε σπηλιά, ενώ η πρόσοψή του με έντονα αναγεννησιακά στοιχεία είναι κτισμένη από λαξευτό πωρόλιθο .

Μια γέφυρα που περνάει πάνω από το φαράγγι, ενώνει την εκκλησία με την απέναντι πλαγιά και λειτουργεί ως περίβολος των κελιών. Στην απέναντι πλαγιά υπάρχουν σκήτες (δυο κελιά) , όπου πιστεύεται ότι ασκήτευαν αναχωρητές τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Το Καθολικό ερημώθηκε όταν πέθαναν οι περισσότεροι καλόγεροι και όσοι έμειναν, σύμφωνα με την πειστικότερη εκδοχή, έφυγαν και έχτισαν τη μονή της Κυρίας των Αγγέλων (ήταν προσκύνημα της Μονής Γουβερνέτου, όπου ασκούνταν η λατρεία του τοπικού Αγίου και συγκέντρωνε ένα μεγάλο αριθμό από προσκυνητές).

Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι για 10 λεπτά ακόμα θα φτάσετε στη θάλασσα, σε ένα μικροσκοπικό αλλά βαθύ κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά, που ίσως κάποτε χρησιμοποιήθηκε σαν λιμανάκι και έχει το δικό του θρύλο: Πειρατές αποβιβάστηκαν στο σημείο αυτό και ανέβηκαν το μονοπάτι για να επιτεθούν στη Μονή Καθολικού. Οι μοναχοί τους αντιλήφθηκαν και ο Ηγούμενος καταράστηκε τους άπιστους πειρατές, που το καράβι τους μετατράπηκε σε πέτρα και δεν μπόρεσαν να φύγουν ποτέ από την Κρήτη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αν φτάσετε στην παραλία, μην ξεχάσετε να αναζητήσετε το βράχο με το σχήμα του καραβιού!

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση