Στην καρδιά της Ρόδου, στη μεσαιωνική πόλη, πλανιέται ένα άρωμα ολοζώντανο και μυστηριακό, φερμένο μέσα από τους αιώνες. Το περιβόητο Τάγμα των Ιωαννιτών Οσπιταλιέρων Ιπποτών άφησε για πάντα την σφραγίδα του στο νησί.
Η UNESCO, το 1988, κήρυξε το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της ιπποτικής Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το 1309 έφθασαν στη Ρόδο οι μοναχοί μαχητές της Ιερουσαλήμ, οι περιβόητοι Ιωαννίτες. Το τάγμα τους εγκαταστάθηκε στη βυζαντινή πολιτεία, που ήταν χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη.
Η αρχαία πόλη, στα βόρεια του νησιού, χτίστηκε το 408 π.Χ. με το άρτιο Ιπποδάμειο σύστημα αρχιτεκτονικής. Τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι βυζαντινοί οχύρωσαν ένα περιορισμένο μέρος της αρχικής πόλης, για λόγους ασφαλείας. Αργότερα τα τείχη επεκτάθηκαν, καταλήγοντας να συμπεριλαμβάνουν μια έκταση 175.000 τ.μ.
Με την έλευση των Ιωαννιτών, η Ρόδος έγινε το μεγάλο κέντρο του βασιλείου τους. Το τάγμα τους κατέκτησε σημαίνουσα θέση στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα αίγλη, πλούτο και φήμη.
Το σπουδαίο εμπορικό λιμάνι και η πόλη, που κατέληξε να έχει έκταση 800.000 τ.μ., ήταν για δύο αιώνες απόρθητα. Η συνθηκολόγηση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή έγινε το 1522 και σήμανε την αποχώρηση των Ιπποτών, οι οποίοι απέπλευσαν για τη Μάλτα, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα πραγματικό στολίδι αρχιτεκτονικής.
Κατά τον Μεσαίωνα η πόλη της Ρόδου διαιρέθηκε, με εσωτερικό τείχος, σε δύο τομείς. Στο βόρειο τμήμα, γνωστό ως Chateau, Castrum, Castellum, συγκεντρώθηκαν τα διοικητικά κτίρια, το νοσοκομείο, ο καθεδρικός ναός, οι κατοικίες των Ιπποτών και του Μεγάλου Μαγίστρου. Στο νότιο τμήμα, το λεγόμενο ville, burgus ή burgum, είχαν συγκεντρωθεί οι κατοικίες των λαϊκών, το παζάρι, οι συναγωγές και οι εκκλησιές.
Υψηλό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολλές σπουδαίες εκκλησίες που βρίσκονται στη μεσαιωνική πολιτεία. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως μουσουλμανικά τεμένη. Οι ναοί της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Αικατερίνης, της Παναγίας του Κάστρου, της Αγίας Παρασκευής είναι όλοι εξαίρετα δείγματα ιερής αρχιτεκτονικής.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος, το περίφημο Καστέλο, είναι το σημαντικότερο μνημείο που ανεγέρθηκε στους μέσους χρόνους. Υπήρξε διοικητικό κέντρο, κατοικία του προεξάρχοντος των Ιωαννιτών και έδρα της άρχουσας τάξης.
Στην οθωμανική περίοδο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από έκρηξη πυρομαχικών. Ανακατασκευάστηκε κατά την περίοδο που η Ρόδος είχε περιέλθει σε ιταλική κατοχή, το 1912. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο της Ρόδου, με πλήθος εκθεμάτων. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει, εκτός από το ίδιο το παλάτι, τις σπουδαίες συλλογές από επιτύμβιες πλάκες, ζωγραφικούς πίνακες, αγάλματα, κοσμήματα, βιβλία και ψηφιδωτά. Εδώ επίσης βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Τρόπαιο των Μιθριδατικών Πολέμων, το άγαλμα του Λαοκόωντα, το ψηφιδωτό της αινιγματικής Μέδουσας.
Το νοσοκομείο των Ιπποτών, ένα μοναδικό γοτθικό κομψοτέχνημα, φιλοξενεί σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλήθος ευρημάτων από την βαθιά ιστορία του νησιού.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ρόδος Μεγάλου Μαγίστρου

GPS:

36.4457685, 28.2240904

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση