5 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής, η Παναγία των Βράχων η Κατακεκρυμμένη Καραθώνας. Είναι χτισμένη στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο με θέα την παραλία της Καραθώνας, στη θέση αρχαίου ιερού της Ακραίας Ήρας.

Πολλά στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίσθηκε και από ποιον δεν υπάρχουν, πάντως προφορικές μαρτυρίες θέλουν το ναύδριο αυτό να ήταν μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Αργολίδας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το εκκλησάκι. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών, μιας και το ναύδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια, σαν αετοφωλιά και για αυτό λέγεται και Παναγία η κατακεκρυμένη.

Οι υποδηματοποιοί της Ναυπλίας ανέλαβαν την εκκλησία και τη συντηρούσαν και φρόντιζαν για την πανήγυρη της. Κατόπιν λόγω εξαφάνισης του επαγγέλματος η εκκλησία συντηρείται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστρια Ναυπλίου. Εσωτερικά ο ναός ήταν αγιογραφημένος με πιο εμφανή του Ιωάννη του Βαπτιστή , η οποία φέρει και ημερομηνία 1609 μχ.

Η Παναγία Κατακεκρυμμένη ονομάζεται και Πορτοκαλούσα, επειδή παλιότερα οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια προς τα νιόπαντρα ζευγάρια κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου που εορτάζει. Δίπλα από την εκκλησία, οι λάτρεις της αναρρίχησης επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ.

Το βίντεο ανήκει: ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Εκκλησία Παναγιά Κατακρυμένη

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση