Ο ναός,  μέσα στην σπηλιά-σχισμή ενός βράχου, της Ζωοδόχου Πηγής ή της Φανερωμένης της Παναγίας του Βράχου, όπως την ονομάζουν οι Φενεάτες, βρίσκεται δυτικά του χωριού Ταρσός στο νομό Κορινθίας.

Η παράδοση λέει ότι, ο ναός της Παναγιάς στον βράχο του Ταρσού ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια γυναίκα από το χωριό Ταρσός, η οποία σώθηκε ως εκ θαύματος κατά την άλωση της Βυζαντινής Ταρσού από τον Μωάμεθ Β’ τον κατακτητή το 1458.

Κατά άλλους, μερικές γυναίκες του Ταρσού πήδηξαν μόνες τους από τον βράχο για να μην γίνουν σκλάβες των Τούρκων και έτσι έγινε ο βράχος του Ταρσού ένας δεύτερος “Ζάλογγος” που είναι τώρα ο ναός της Παναγιάς. Μια νεαρή μητέρα με το μωρό στην αγκαλιά της ικέτευε να λυπηθούν το παιδί της . Οι Τούρκοι όμως δεν συγκινήθηκαν καθόλου και την έριξαν στον βράχο μαζί με το μωρό. Εκείνη , όμως , επικαλέστηκε την βοήθεια της Παναγίας και βρέθηκε στην βάση του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα , σώα και αβλαβής . Από ευγνωμοσύνη για την σωτηρία της η γυναίκα αυτή διαμόρφωσε την σχισμή του βράχου σε ναό, βάζοντας κάποιες εικόνες.

Ο ναός σήμερα κοσμείται από αξιόλογες εικόνες , όπως της Παναγίας , του Χριστού , Κοιμήσεως της Θεοτόκου , οι οποίες χρονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά. Επίσης υπάρχει και η φορητή εικόνα της Παναγίας της βρεφοκρατούσας 200 ετών και πλέον. Η εικόνα αυτή έχει διαστάσεις 37Χ29 και είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μονοκόμματο πελεκητό ξύλο . Εικονίζει την Παναγία από τη μέση και πάνω να κρατάει το θείο βρέφος , υποβαστάζοντάς το με το δεξί χέρι της .

Μια πέτρινη σκάλα φθάνει στον πρόναο, μετά στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το ιερό που μέσα αναβλύζει πηγή με αγίασμα. Αριστερά του ναού υπάρχει μια πολύ χαμηλή είσοδος όπου οδηγεί στην καταβόθρα.

Απολαύστε ένα καταπληκτικό video του Alfredo Zinis από το “Ανακαλύπτω την Ελλάδα”

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Παναγιά του Βράχου Ταρσός

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση