Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Γεωπάρκο Βίκου Αώου

Στο γεωπάρκο Βίκου- Αώου περιλαμβάνονται η οροσειρά της Τύμφης, η χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, η χαράδρα του Αώου, το όρος Τραπεζίτσα, ο Σμόλικας και ο Κλέφτης, η περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου και οι ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου. Το γεωπάρκο Βίκου- Αώου εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Κόνιτσας και Ζαγορίου.
Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (το 2010 ) και οφείλει να συνεργάζεται με τα ελληνικά και διεθνή Γεωπάρκα για την διατήρηση και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή του οικοσυστήματος του Βίκου Αώου . Η αναγνώρισή του ως Παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης απο την Unesco υποχρεώνει πολιτεία και κατοίκους στην ενίσχυση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων , όπως εναλλακτικός περιπατητικός και ορειβατικός τουρισμός , χρήση μη ρυπογόνων προϊόντων , εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λ.π.
Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και κυρίως πολλά μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία. Ως παραδοσιακοί είναι χαρακτηρισμένοι οι μισοί σχεδόν οικισμοί της περιοχής καθώς όλοι τους διαθέτουν αξιόλογα, από αρχιτεκτονική άποψη, κτίσματα. Σ’αυτά συγκαταλέγονται και τα θρησκευτικά μνημεία, όπως ναοί εντός και γύρω από τους οικισμούς της περιόδου από τον 16ο έως τον 19ο αι. καθώς και μοναστήρια χτισμένα σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, όπως οι μονές Σπηλιώτισσας, Ρογκοβού και Σουδενών στο Ζαγόρι, αλλά και Στομίου, Μολυβδοσκέπαστης και Κλαδόρμης στην Κόνιτσα. Αναπόσπαστο κομμάτι του οικιστικού δικτύου της περιοχής και άριστο δείγμα της προβιομηχανικής τεχνολογίας και των Ηπειρωτών μαστόρων αποτελεί το πλήθος των διατηρημένων πέτρινων τοξωτών γεφυριών, όπως το γεφύρι του Κόκορου στο Ζαγόρι και του Αώου στην Κόνιτσα.
Η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της. Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η σχετικώς μικρή ανθρώπινη επίδραση και η μεγάλη ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών. Ετσι, η περιοχή είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και διατηρούνται πολλά σπάνια φυτά. Αρκετά από αυτά θεωρούνται είδη που κινδυνεύουν.
Oλα τα βουνά της περιοχής του έργου έχουν συμπεριληφθεί, χάρη στη μεγάλη τους οικολογική και αισθητική τους αξία, στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου. Πολλές πεζοπορικές διαδρομές οδηγούν στις μεγάλες κορυφές του Σμόλικα, της Τύμφης, της Νεμέρτσικας και όλων των υπόλοιπων βουνών της περιοχής.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαράδρες του Αώου και του Βίκου,ενώ τα νερά των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη ενδείκνυνται για υδάτινες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ.
2010

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση