Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες, που βρίσκεται στο σημερινό νομό Καβάλας.

Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη χριστιανική Εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συμπεριλαμβάνεται από τα μέσα Ιουλίου 2016 ο ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που θεωρείται ως ο σπουδαιότερος της ανατολικής Μακεδονίας. Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως η ελληνική υποψηφιότητα ήταν η μοναδική η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση από τα μέλη του Οργανισμού.
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων χτίστηκε με το όνομα Κρηνίδες από Θάσιους αποίκους το 360-359 π.X., με επικεφαλής τον εξόριστο Αθηναίο πολιτικό Kαλλίστρατο. Το 356 π.Χ. η πόλη μετονομάστηκε από τον Φίλιππο Β΄ και γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς ο Μακεδόνας βασιλιάς εκμεταλλεύτηκε τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής του Παγγαίου όρους κι εγκατέστησε στους Φιλίππους βασιλικό νομισματοκοπείο. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (42 π.X.), στην οποία ο Oκταβιανός και ο Aντώνιος νίκησαν τον Bρούτο και τον Kάσσιο, η πόλη έγινε σημαντική ρωμαϊκή αποικία, λόγω της θέσης της πάνω στην Eγνατία Οδό. Ο οικισμός έγινε μητρόπολη του χριστιανισμού, όταν ο Aπόστολος Παύλος τον επισκέφθηκε το 49-50 μ.X. και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Eυρώπης. Η επικράτηση της νέας θρησκείας και η μεταφορά της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη προσέδωσαν αίγλη στους Φιλίππους. Η πόλη άρχισε να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου αι. μ.Χ. εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή της ολοκληρώθηκε με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αι.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αξίζει να επισκεφτείτε τα τείχη και την ακρόπολη στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει πύργος υστεροβυζαντινών χρόνων, το θέατρο το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., πιθανώς από τον Φίλιππο Β΄, την αγορά με το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο έκτασης 40 τ.μ., που αποτελούσε συγκρότημα δημόσιων κτηρίων το οποίο χτίστηκε από τον Μάρκο Αυρήλιο (161-180) και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους υπήρξε διοικητικό κέντρο, την παλαίστρα με μικρό αμφιθέατρο, δωμάτια και περίστυλη αυλή, τη ρωμαϊκή δεξαμενή όπου, σύμφωνα με την παράδοση, οι Ρωμαίοι φυλάκισαν τον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, μεγάλο συγκρότημα με οκταγωνικό ναό -κτισμένο σε τρεις φάσεις, στη θέση ευκτήριου οίκου- αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο και τις τρεις τρίκλιτες βασιλικές οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 6ο αι.
Αναστηλωτικές εργασίες έχουν γίνει στα περισσότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα στερέωσης, αναστήλωσης και ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 1994 «Ιστορικά Κτήρια και Χώροι Θεαμάτων».
Θα πρέπει, τέλος να σημειωθεί, πως οι Φίλιπποι είναι το πρόσφατο ελληνικό μνημείο, που εντάσσεται στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Φίλιπποι, Καβάλα

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση