Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Όχης στη νότια Εύβοια και αποτελεί μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας μας. Ξεκινάει από ψηλά στους πρόποδες της κορυφής της Όχης, έχει βόρεια κατεύθυνση και μετά από 12 απολαυστικά χιλιόμετρα καταλήγει στη παραλία του Καλλιανού.
Η διαδρομή είναι συνεχώς δίπλα στο ρέμα του Δημοσάρη με τις βάθρες και τα καταρρακτάκια να εναλλάσσονται συνεχώς και να προκαλούν για μια βουτιά.
​Δεκάδες πηγές, καταρράχτες, πανάρχαια παραποτάμια δάση, άγρια ζωή, εναλλάσσονται διαρκώς δίνοντας κάθε φορά καινούργιες παραστάσεις στον πεζοπόρο.
Το φαράγγι μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα, πάνω και κάτω από το χωριό των Λενοσαίων. Το φαράγγι πάνω από τους Λενοσαίους είναι απότομο και άγριο. Από το χωριό των Λενοσαίων ως τη θάλασσα γίνεται μια στενή κοιλάδα. Στην ανατολική πλευρά του ρέματος, υπάρχουν διάσπαρτοι οι μικροί συνοικισμοί του Καλλιανού.
Στη μέση περίπου του φαραγγιού, κοντά στους Λενοσαίους, βρίσκεται και η περίφημη θέση Σκάλα Λενοσαίων.Κάτω από τη Σκάλα Λενοσαίων, στο σημείο όπου κορυφώνεται η μαστοριά και δεξιοτεχνία της κατασκευής του μονοπατιού, αναπτύσσονται δάση με δενδρώδη πουρνάρια και μελεούς καθώς και αριές, πλατάνια και αγρέλια. Χαρακτηριστικό του πάνω μέρους του Δημοσάρη είναι τα υπολείμματα συστάδων υπεραιωνόβιων καστανιών. Παρόχθια δάση με πλατάνια αρχίζουν από τα 1.200 μ. υψόμετρο και φτάνουν ως τη θάλασσα.
Τα πετρώματα που κυριαρχούν είναι οι σχιστόλιθοι και τα σιπολινομάρμαρα. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής συναντά κανείς αρχαία καλντερίμια.
Η ονομασία » Δημοσάρης» ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια και κατά μία εκδοχή, προέρχεται από την λέξη Δημοσάριος, που σημαίνει «αυτός που εκμεταλλεύεται μια δημόσια έκταση».

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Φαράγγι Δημοσάρη Εύβοια

GPS:

38.1106027485345, 24.477786328125035

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση