Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται σε υψόμετρο 850 μέτρων και μαζί με τη λίμνη Οχρίδα ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα οι λίμνες της Δασσαρικής λεκάνης.
Η στάθμη της Μικρής Πρέσπας είναι υψηλότερη από αυτή της Μεγάλης και είναι η πρώτη που τροφοδοτεί με νερά τη δεύτερη μέσω ενός τεχνητού δίαυλου επικοινωνίας στη θέση Κούλα. Το μεγαλύτερο μέρος της Μικρής Πρέσπας βρίσκεται στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του ιστορικού νησιού του Αγίου Αχιλλείου, από το μικρό Βιδρονήσι και από απέραντους καλαμιώνες και μεγάλες περιοχές με υγρά λιβάδια.
Η έκταση του Εθνικού Πάρκου φτάνει τα 195 τ.χλμ. από τα οποία τα 82 τ.χλμ. ανήκουν στα νερά των λιμνών.
Οι Πρέσπες φιλοξενούν 1.600 είδη φυτών, 23 ψαριών, 11 αμφιβίων, 23 ερπετών, 57 θηλαστικών και 260 είδη πουλιών, κατατάσσοντας την περιοχή σε ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας
Η αξία της Πρέσπας για τα άγρια πουλιά είναι τεράστια καθώς απαντώνται πάνω από 270 είδη πουλιών. Εδώ ζει και αναπαράγεται η μεγαλύτερη αποκία αργυροπελεκάνων της Γης, περί τα 1.000 ζευγάρια, καθώς και 350 ζευγάρια ροδοπελεκάνων.
Μην παραλείψετε να διασχίστε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Στο τέλος της περιήγησής σας, οι παραδοσιακοί οικισμοί των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού αποτελούν φιλόξενες στάσεις για να δοκιμάσετε ένα πεντανόστιμο γριβάδι, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και προπάντων τα φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.
Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής.
Από το 1974, δημιουργήθηκε ο εθνικός δρυμός Πρεσπών. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991, δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα

GPS:

40.839694455481, 21.060648148438

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση