Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Καρδίτσα 431 00

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας δραστηριοποιείται από το 1993 με την οργάνωση εκθέσεων, την επιμέλεια εκδόσεων και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η αποδοχή από το Δήμο Καρδίτσας μίας σημαντικής δωρεάς (έργα του Γιώργου Βαλταδώρου, 1993) και άλλης μίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (έργα του Δημήτρη Γιολδάση, 1994) επέβαλε τη δημιουργία της. Τα έργα αυτά αποτελούν τον αρχικό πυρήνα της εικαστικής συλλογής της και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των πρώτων χρόνων λειτουργίας της. Από το 2002 στεγάζεται σε ένα σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της πόλης που υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) και του Δήμου Καρδίτσας.

Συλλογές
Διαθέτει μία εκτεταμένη συλλογή έργων που συγκροτήθηκε με δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών και καλύπτει δύο βασικούς άξονες ενδιαφέροντος.

Ο πρώτος αφορά σε τοπικούς καλλιτέχνες, όπου ξεχωρίζει η συλλογή ολόκληρου σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου ζωγραφικού έργου του Γιώργου Βαλταδώρου (δωρεά 1993 της Ελισάβετ Γιαννίκα), τα σχεδόν 2.500 του Δημήτρη Γιολδάση (δωρεά 1994 και 2000 της Στέλλας Γιολδάση), θεατρικές μακέτες και ζωγραφικά έργα του Κώστα Παύλου – Πωλ (δωρεά 1996 της Νατάσας Παύλου), έργα του Γιάννη Αντωνόπουλου, Γιώργου Γούλα, Νικολάου Δόντα, Νίκου Καυχίτσα, Παντελή Σαμπαλιώτη, Χρήστου Σκόνδρα, Παλαιολόγου Σουλικιά κ.ά.

Ο δεύτερος συγκροτείται κυρίως με αφετηρία τη δωρεά του Απόστολου Κάρκα (2002), στην πορεία εμπλουτίζεται με άλλες μεμονωμένες δωρεές και αφορά σε έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών που υπερβαίνουν τα στενά γεωγραφικά όρια της Καρδίτσας∙ πρόκειται κυρίως για έργα ζωγραφικής και λιγότερο γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας κ.ά.

Εκθέσεις
Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (1993 – 2002) ακολούθησε ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενης επιμέλειας περιοδικών εκθέσεων και παρουσίασης τμημάτων της συλλογής της.

Από το 2002 παρουσιάζει παράλληλα μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και επιλογές έργων από τη συλλογή της.

Μόνιμη έκθεση:
Η μόνιμη έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζεται σε αυτόνομη αίθουσα.

Ισόγειο
• συλλογή Απόστολου Κάρκα

(έκθεση σύγχρονων ελλήνων ρεαλιστών καλλιτεχνών)

1ος όροφος – αίθουσα Δημητρίου Γιολδάση
(δειγματοληπτική εικόνα της δημιουργικής πορείας του γνωστότερου καλλιτέχνη της πόλης)

1ος όροφος – αίθουσα Γιώργου Βαλταδώρου
(έργα των καρδιτσιωτών καλλιτεχνών: Γ. Βαλταδώρου, Γ. Γούλα, Ν. Καυχίτσα, Κ. Παύλου – Πωλ, Π. Σαμπαλιώτη και Π. Σουλικιά)

Περιοδικές εκθέσεις:
πραγματοποιεί περιοδικές εκθέσεις με αναδρομικό, ομαδικό και θεματικό χαρακτήρα, για την οργάνωση των οποίων συνεργάζεται με καλλιτέχνες, θεωρητικούς, μουσεία, πινακοθήκες και φορείς.

– επιλογές από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας:

παρουσιάζει συχνά επιλογές από τα έργα της συλλογής της που δεν εντάσσονται στη μόνιμή της έκθεση.

Video by: Δήμος Καρδίτσας

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση