Ο Απόστολος Παύλος γύρω στο 51 μ.Χ., ήρθε στο κέντρο όλης της Ελλάδας, στην ονομαστή Αθήνα, την πόλη που δοξάστηκε για τη σοφία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαμαν στον Παύλο τα πολλά αγάλματα των θεών, που είχαν στήσει οι Αθηναίοι σε κάθε γωνιά της πόλης. Την εποχή εκείνη η Αθήνα είχε περισσότερα αγάλματα, από όσα είχε όλη η  άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό ο Παύλος ονόμασε την Αθήνα πόλη ειδώλων, δηλαδή πόλη γεμάτη με είδωλα.
Όλα αυτά τα είδωλα όμως δεν ικανοποιούσαν τους Αθηναίους. Γι’ αυτό είχαν ανακηρύξει και κάποιο άγνωστο Θεό. Για να τον τιμήσουν μάλιστα, είχαν φτιάξει και ένα βωμό, πού είχαν γράψει πάνω του την αφιέρωση «τω αγνώστω Θεώ».Αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για τον Παύλο, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για να βρει τρόπο συνεννοήσεως με τους σοφούς των Αθηναίων. Έτσι κίνησε σοβαρά την περιέργεια των στωϊκών και των επικούρειων φιλοσόφων, που κάλεσαν τον Παύλο να έρθει κάτω από την Ακρόπολη, στον Άρειο Πάγο, να τους αναπτύξει τις ιδέες του. Εκεί δίκαζαν οι Αθηναίοι δικαστές και οι ονομαστοί ρήτορες ανέπτυσσαν τις θεωρίες τους. Ήταν μια ευκαιρία για τον Παύλο, ν’ απλώσει το δίχτυ του θείου κηρύγματος στους Αθηναίους.
Λίγοι μόνο πίστεψαν και συγκινήθηκαν από την ομιλία του Παύλου και οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία των Αθηνών. Ανάμεσα τους διακρίνονταν ένας επίσημος Αθηναίος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μετέπειτα επίσκοπος και άγιος προστάτης της πόλης και μια γυναίκα η Δάμαρις. Ο Διονύσιος αναδείχτηκε ένας από τους πρώτους υπερασπιστές της χριστιανικής πίστεως και επίσκοπος των Αθηνών.Σήμερα,στην εκκλησία που υπήρχε τον 16ο αιώνα στην κορυφή του βράχου. κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής του Αποστόλου Παύλου τελείται πανηγυρικός εσπερινός.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Αθήνα Αρειος Πάγος

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση