Ταξίδι στη χώρα του Ασκληπιού,αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου

Ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου είναι από τους σημαντικότερους του αρχαίου κόσμου που μαγεύει την ανθρώπινη ψυχή με το κάλλος και την επιβλητικότητά του. Πρόκειται για έναν χώρο που απηχεί τη λάμψη του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τα απαράμιλλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.
Η αρχαία πόλη της Επιδαύρου δέσποζε στην αργολική γη, με θέα τον Σαρωνικό κόλπο. Τα όρη Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο δημιουργούν μια φυσική αγκαλιά, η οποία προστάτευε την πολιτεία από τους ανέμους, χαρίζοντάς της εξαίσιο κλίμα. Άφθονα γάργαρα νερά, πανέμορφα φυσικά τοπία και ευεργετικές κλιματολογικές συνθήκες δημιούργησαν τον ιδανικό τόπο για την ίαση του ανθρώπου, με τη δύναμη των θεών. Έτσι δημιουργήθηκε το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Παρότι υπήρξε το κύριο ιερό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Επιδαύρου, η φήμη του και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική.
Σύμφωνα με τις πηγές, πάνω από 200 ιαματικά κέντρα λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο ως ιδρύματα του. Τα μνημεία του αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα. Σε αυτά αποτυπώθηκε η εξέλιξη της ιατρικής από τη φάση κατά την οποία η ίαση εξαρτιόταν αποκλειστικά από το θεό έως τη μετατροπή της σε επιστήμη, με τη συστηματική καταγραφή περιστατικών και τη σταδιακή συγκέντρωση γνώσης και πείρας.
Η λατρεία του θεραπευτή Θεού Ασκληπιού, που η μυθική παράδοση τον παρουσιάζει ως αυτόχθονα γιο του Απόλλωνα και της Κορωνίδας, εγγονής του βασιλιά της Επιδαύρου Μάλου, καθιερώθηκε κατά τον 6ο αι. π.Χ.. Η λατρεία του θεού προστάτη της ανθρώπινης υγείας και της προσωπικής ευτυχίας απέκτησε φήμη που εξαπλώθηκε ραγδαία.
Κατά τον 4ο και τον 3ο αι. π.Χ. πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα ανοικοδόμησης τόσο στο ορεινό όσο και στο πεδινό ιερό και οικοδομήθηκαν τα σημαντικότερα μνημεία: στο πεδινό ιερό ο ναός του Ασκληπιού, το Άβατον, η Θόλος και το Θέατρο, το εστιατόριο, το ξενοδοχείο και το στάδιο, ενώ στο ορεινό ιερό ο κλασικός ναός και ο βωμός του Απόλλωνα, η μεγάλη στοά, η κατοικία των ιερέων και το τέμενος των Μουσών.
Από αρχαίες γραπτές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα γνωρίζουμε σήμερα ότι τα Ασκληπιεία προσέφεραν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ολιστική φροντίδα υγείας». Η θεραπευτική αγωγή που εφήρμοζαν οι μύστες-ιατροί ήταν εξαιρετικά εκλεπτυσμένη. Αιώνες παρατήρησης της φύσης, του ανθρώπου και της αλληλεξάρτησης της ψυχικής αρμονίας με τη σωματική υγεία δημιούργησαν ένα σύνθετο ιατρικό πλαίσιο, εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Κάθε δραστηριότητα, η οποία λάμβανε χώρα στην Επίδαυρο, είχε σκοπό να εναρμονίσει το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου. Το θέατρο της Επιδαύρου, αυτό το λαμπερό κοχύλι που εκπλήσσει με την ακουστική του και την αρμονία της αρχιτεκτονικής του, ήταν τόπος στον οποίο ο επισκέπτης παρακολουθούσε παραστάσεις, με σκοπό να «δραπετεύσει» από τα μικρά και φθοροποιά προβλήματα της καθημερινότητας. Η μουσική, το θέατρο, η ανάγνωση των φιλοσοφικών κειμένων προπαρασκεύαζαν την ψυχή ώστε να επιτευχθεί η τελική ίαση του σώματος.
Ο ασθενής, μετά από τους απαραίτητους καθαρμούς και αφού είχε ηρεμήσει ψυχικά, εισερχόταν στον κυρίως θεραπευτικό χώρο, το Άβατον• επρόκειτο για έναν μυστηριώδη θόλο, με μυσταγωγικούς διαδρόμους και πολύπλοκους λαβυρίνθους, κυκλικής δομής. Η αρχιτεκτονική του Ασκληπιείου παραμένει ως σήμερα θαυμαστή. Το κτίσμα ήταν κυκλικό, παραπέμποντας στην ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς. Η διαρρύθμιση του ιερού εξυπηρετούσε την αυτοσυγκέντρωση του ασθενούς και την άντληση δυνάμεων από τον εσώτερο κόσμο του.
Μετά από αυτήν την προπαρασκευή, ακολουθούσε η κύρια θεραπευτική αγωγή που ονομαζόταν Εγκοίμησις, μια ήπια μέθοδος, η οποία αποδεικνυόταν ωστόσο πολύ αποτελεσματική.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Aρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου

GPS:

37.59626116414, 23.079325101034

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση