Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

To κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014.
Το «Γεωπάρκο του Απολιθωμένου Δάσους» περιλαμβάνει το τμήμα του νησιού, όπου εκδηλώθηκε κατά το παρελθόν έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μια σειρά από μοναδικούς γεωτόπους.
Στο χώρο του «Γεωπάρκου του Απολιθωμένου Δάσους» ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Απολιθωμένο Δάσος – μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα φυσικό μνημείο, να θαυμάσει την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου, που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα, να ενημερωθεί για τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, να γνωρίσει την ποικιλία των οικοσυστημάτων και του έμβιου κόσμου της Δυτικής Λέσβου, να συναντήσει αξιόλογα αρχαιολογικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία που μαρτυρούν την μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, και παράλληλα να έρθει σε επαφή με την ιδιαίτερη λαϊκή παράδοση που παραμένει ζωντανή χάρη στις προσπάθειες και το μεράκι των κατοίκων.
Απολιθωμένοι κορμοί, διάσπαρτοι σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο, μαρτυρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την «κοσμογονία» που σημάδεψε τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση τεράστιας ποσότητας στάχτης, που σε σύντομο διάστημα κάλυψε την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος.
Οι διεργασίες της φύσης, που ακολούθησαν, οδήγησαν στην αντικατάσταση, μόριο προς μόριο, της οργανικής φυσικής ουσίας των δέντρων. Η αντικατάσταση έγινε τόσο τέλεια, ώστε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών (ο εξωτερικός φλοιός, οι ετήσιοι δακτύλιοι) αλλά και ρίζες, καρποί, φύλλα – προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα – να διατηρούνται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την τεράστια επιστημονική αξία του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από το Ελληνικό Κράτος ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και έχει ανακηρυχτεί ως κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014.
Περιήγηση στο «δάσος της σιωπής»
Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει το μεγαλείο και τη σπάνια ομορφιά του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο. Εκατοντάδες ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί – ο μεγαλύτερος με ύψος 20 μέτρα – από κωνοφόρα και άλλα δέντρα∙ τα χρώματά τους λαμπερά, σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του πράσινου και του μαύρου∙ γιγαντιαία ριζικά συστήματα σε πλήρη ανάπτυξη… συγκροτούν ένα σύνολο μοναδικό, αιώνιο μνημείο της παντοδύναμης φύσης.
Οι κύριες απολιθωματοφόρες θέσεις έχουν περιφραχθεί και έχουν δημιουργηθεί όλες οι κατάλληλες υποδομές για την εύκολη περιήγησή σας στα τέσσερα πάρκα: στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους (μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο), στο Πάρκο Σιγρίου, στο Πάρκο Πλάκας και στο Πάρκο στο νησάκι Νισιώπη. Επίσης, ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που συνδέει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος (απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστιακές δομές ), θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλους τους θησαυρούς του Απολιθωμένου Δάσους. Εξάλλου, στη δυτική Λέσβο υπάρχουν δυο αξιόλογες περιηγητικές διαδρομές – γνωστές ως «τα Μονοπάτια της Λάβας» – που ξεκινούν από την Καλλονή και διατρέχουν το Γεωπάρκο σε όλη του την έκταση, κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνει δύο από τις έξι αρχαίες πόλεις της Λέσβου, την Άντισσα – γενέθλια πόλη του μουσικού και ποιητή Τέρπανδρου και την Ερεσό – γενέθλια πόλη της ποιήτριας Σαπφώς και του μεγάλου φιλοσόφου Θεόφραστου, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης οικολογίας. Η ακρόπολη της Ερεσού, η παλαιοχριστιανική βασιλική του αγίου Ανδρέα, η μονή Υψηλού, η μονή Περιβολής, η μονή Πιθαρίου, το κάστρο Σιγρίου είναι μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής. Στην περιοχή καταγράφονται πολλά ακόμη μνημεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής όπως γεφύρια, υδρόμυλοι, παραδοσιακά ελαιοτριβεία αλλά και ξηρολιθικές αγροτικές κατασκευές που μαρτυρούν την μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, αλλά και μια ξεχωριστή λαϊκή παράδοση που παραμένει ζωντανή χάρη στις προσπάθειες και το μεράκι των κατοίκων.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση