Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Απολιθωμένο δάσος Σουφλίου Έβρος

Το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος της Ελλάδος βρίσκεται στον Έβρο και τα ευρήματα του, όπως ένας κορμός 20 μέτρων, φτάνουν ακόμα και σε ηλικία 40.000.000 ετών.

Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης βρίσκεται στην περιοχή που περιλαμβάνει το ομώνυμο χωριό αλλά και το Φυλακτό του δήμου Σουφλίου. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 6 χιλιόμετρα από το Τυχερό που ήταν παλαιότερα έδρα δήμου. Δημιουργήθηκε εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια. Αυτή η ηφαιστειακή δράση δημιούργησε θερμά διαλύματα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου που εισέδυσαν και διαπότισαν τα ηφαιστειακά πετρώματα στα οποία βρίσκονταν ήδη οι κορμοί των δέντρων και έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος.


Στην περίπτωση του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής, η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου.
Όταν το επισκεφθεί κανείς μπορεί να θαυμάσει τον Κορμό 20 μέτρων που είναι ο παλαιότερος της Ελλάδας, με ηλικία περίπου 40 εκατομμυρίων ετών.. Ακόμα τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα που βρίσκονται στο προαύλιο του κέντρου Οικοτεχνίας – Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται η απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών.

Το 1995, ο καθηγητής Παλαιοβοτανικής – Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος είχε κάνει μια σημαντική ανακοίνωση για το δάσος του ‘Εβρου. «Το δάσος είναι κατά τι αρχαιότερο από εκείνο της Λέσβου. Είναι ηλικίας 25.000.000 χρόνων, καθαρά τροπικό και εκεί οι έρευνες μας είναι πολύ περιορισμένες. Στο Διδυμότειχο, στο σπήλαιο της Ακρόπολης ή “Καγιάλι’ απέναντι από το πεντάζωνο, βρέθηκε δείγμα απολιθώματος που ανήκει σε κοράλλι τύπου CladocoraCespitosa, το οποίο ζει σε βάθος 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Αν υπολογίσουμε το υψόμετρο του σημείου που βρέθηκε στα 60 μέτρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεσολάβησε ανάδυση της περιοχής κατά 80 τουλάχιστον μέτρα, κίνηση από τις πιο σημαντικές σε πανελλαδική κλίμακα». Το κοράλλι βρέθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1963 από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Ι. Ιωάννου.
Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να υπάρξουν απολιθωμένοι κορμοί, πρέπει να υπάρχει κάπου κοντά ηφαίστειο, η λάβα του οποίου κατά την έκρηξη, σκεπάζει τους κορμούς και προκύπτει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι γνώμες των ειδικών ως προς την ύπαρξη ηφαιστείου στην περιοχή διίστανται: άλλοι λένε ότι το ηφαίστειο βρισκόταν στο διπλανό χωριό Λυκόφη και άλλοι ότι όταν η Σαμοθράκη ήταν ενωμένη με τη Θράκη, η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σάος του νησιού, είχε σαν αντίκτυπο τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμμης.

Στην περιοχή υπάρχει το ξενοδοχείο «ApolithomenoDasos» που βρίσκεται 600μ. μακριά από το χωριό Λευκίμμη και προσφέρει ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα μπανγκαλόου που περιβάλλονται από όμορφα διαμορφωμένους κήπους.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση