Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου είναι ενα παλάτι στην πόλη της Κέρκυρας στο ομώνυμο νησί. Το δεύτερο του όνομα είναι Παλαιά Ανάκτορα.
Το Ανάκτορο είχε χτιστεί για τον Sir Thomas Maitland, τον Βρετανό Κύριο Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων. Χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του Ύπατου Αρμοστή αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως έδρα της Ιονίου Γερουσίας και του τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στο έδαφος την ημέρα του Αγίου Γεωργίου το 1819.
Μετά την ένωση των Επτανήσων με το Βασίλειο της Ελλάδας το 1864 το παλάτι χρησίμευσε ως βασιλική κατοικία μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν επλήγη απο τον ιταλικό βομβαρδισμό της Κέρκυρας κατά την διάρκεια των περιστατικών της Κέρκυρας.
Υπέστη τη μεγαλύτερη ζημία από τη χρήση του ως προσωρινή στέγη των προσφύγων από την Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
Το ελληνικό κράτος ήταν σε θέση να αποκαταστήσει το εσωτερικό του παλατιού το 1954 με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού καταπιστεύματος που διοργανώθηκε από τον Sir Charles Peake, τον τότε Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα.
Μέχρι το 1967, ο Έλληνας βασιλιάς χρησιμοποιούσε περιστασιακά το παλάτι για τις κρατικές υποχρεώσεις, ενώ κατοικούσε σε κοντινή βίλα του, το Μον Ρεπό.
Σήμερα το παλάτι στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Το παλάτι είναι σχεδιασμένο σε στιλ Regency από τον Βρετανό αρχιτέκτονα George Whitmore, ο οποίος ήταν ένας συνταγματάρχης και αργότερα ταγματάρχης στους Royal Engineers. Χτίστηκε κατά κύριο λόγο με λευκή πέτρα Μάλτας. Οι δύο πύλες που πλαισιώνουν το παλάτι είναι η πύλη του Αγίου Μιχαήλ και η πύλη του Αγίου Γεωργίου. Τα Επίσημα δωμάτια αποτελούνται από μια μεγαλοπρεπή σκάλα, μια ροτόντα στο κέντρο που οδηγεί σε δύο μεγάλες αίθουσες, την Αίθουσα του Θρόνου και την επίσημη τραπεζαρία. Το παλάτι ανακαινίστηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1994.
Ένα καφέ στους κήπους του Ανακτόρου που έχει τη δική του γκαλερί τέχνης, με εκθέσεις τόσο από ντόπιους όσο και από διεθνείς καλλιτέχνες. Είναι γνωστό ως Art Café στην περιοχή.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου Κέρκυρα

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση