Ο Άγιος Γεώργιος του Καρύκη ή Καρύτση είναι χριστιανική εκκλησία των Αθηνών, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 11ο αιώνα από  γνωστή αθηναϊκή οικογένεια Καρύτση ή Καρύκη.

Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1821 και ξανακτίστηκε πρόχειρα επί Όθωνα.  Επανακατασκευάστηκε έπειτα εκ βάθρων και με μεγαλύτερες διαστάσεις το 1845-1849, σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυτανζόγλου. Δεν διατήρησε κανένα ίχνος του παλαιού ναού. Η αρχιτεκτονική του σημερινού ναού είναι ελληνοβυζαντινού ρυθμού, ενώ χαρακτηρίζεται από τον διακριτό κεντρικό πυλώνα από γκρίζο μάρμαρο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται λευκό κωδωνοστάσιο.

Το 1849 ο τρούλος κατέρρευσε και έτσι προστέθηκαν αντηρίδες στους πλευρικούς τοίχους για επιπλέον στήριξη.

Εντυπωσιακή η Χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση «Θεμιστοκλής Πολυκράτης». Η χορωδία ιδρύθηκε το 1897 από τον Θεμιστοκλή Πολυκράτη και λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Μέλος της επί πολλά έτη υπήρξε ο διάσημος βαθύφωνος της Σκάλας του Μιλάνου και της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης , Νίκος Ζαχαρίου. Η χορωδία έχει αποσπάσει παγκοσμίως πολλά βραβεία.
Στον βόρειο τοίχο του ναού, κοντά στο ιερό, διακρίνεται με δυσκολία – λόγω του περιορισμένου φωτισμού – μια ελαιογραφία με θέμα την «παραβολή του τυφλού». Η παράσταση είναι έργο του αρχαιολόγου Αλεξάνδρου Φιλαδελφέως (1866-1955), ο οποίος είχε υπάρξει έφορος αρχαιοτήτων, διευθυντής των Μουσείων της Ακρόπολης και της Ολυμπίας, και είχε ιδρύσει τα Μουσεία του Ναυπλίου, της Σικυώνας και της Νικόπολης.
Το 1895 κατασκευάστηκε το θαυμάσιο τέμπλο και το 1901 ο αρχιερατικός θρόνος, έργα του γνωστού ξυλογλύπτη Ιωάννη Μαγιάση. Στην αγιογράφηση του ναού έχουν συντελέσει σημαντικοί ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Πολυχρόνης Λεμπέσης, ο Δήμος Γεωργαντάς και ο Δημήτριος Πελεκάσης.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Αγ Γεώργιος Καρύτση Αθήνα

Plan My Route

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση