Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Αρχαία Μένδη Χαλκιδική

Αρχαία Μένδη Χαλκιδικής, μια οινοπαραγωγός περιοχή της αρχαιότητας.

Η Μένδη ήταν αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, χτισμένη στο μέσο περίπου της χερσονήσου Κασσάνδρας (κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν χερσόνησος Παλλήνης), στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.

Η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου της Μένδης είχε προσδιοριστεί από το 1834 αλλά συστηματική ανασκαφή έγινε μεταξύ του 1986 και 1994. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει έκταση 1200 επί 600 μέτρων, σε ένα λόφο πάνω από την θάλασσα. Διαπιστώνεται συνεχής κατοίκηση από τον 9ο μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ

Ο Θουκυδίδης αναφέρει την αρχαία Μένδη σαν αποικία της Ερέτριας η οποία ιδρύθηκε στην Παλλήνη, την δυτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Η χρονολογία ίδρυσής της δεν μας παραδίδεται, η παρουσία των Ερετριέων και Χαλκιδέων ωστόσο στον βόρειο Ελλαδικό χώρο ανάγεται γενικά στo πλαίσιο του Β’ αποικισμού, τον 8ο αι. π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μένδης περνάει σήμερα σχεδόν απαρατήρητος από τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο την περιοχή, αξίζει αναμφίβολα να τον επισκεφτεί κανείς και να δει από κοντά ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε ακμάζουσα πόλη που ήταν φημισμένη για το κρασί της.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Παρακαλώ κάντε εγγραφή για να αφήσετε αξιολόγηση