Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στην ανατολική άκρη της παραλίας του Βόλου αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Κατά τις παραδόσεις, πριν ακόμη ιδρυθεί η πόλη του Βόλου, στο σημείο που χτίστηκε ο πρώτος Ναός, υπήρξε ένα προσκυνητάριο αφιερωμένο στους Αγίους. Όταν δημιουργήθηκε η συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου χτίστηκε ξύλινος Ναός για τους ενορίτες και η ανέγερσή του έγινε μέσα σε ένα μήνα, ενώ η πρώτη θεία Λειτουργία τελέστηκε το 1898.

Ο νέος Ναός χτίστηκε με απόφαση του τότε Δημάρχου Βόλου κ. Σπύρου Σπυρίδη, θεμελιώθηκε το 1927 και εγκαινιάστηκε το 1936.  Πρόκειται για έναν επιβλητικό ναό με εξαιρετική αρχιτεκτονική. Πιο αναλυτικά, ο ναός είναι μια τρίκλιτη βασιλική με μαρμάρινους κίονες σύνθετου κορινθιακού ρυθμού που κοσμείται εξωτερικά με λευκή πέτρα και στέφεται από βυζαντινά κεραμίδια.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μωσαϊκά και κειμήλια, περίτεχνες αγιογραφίες αποτελούμενες από χρυσές και πολύχρωμες ψηφίδες, και η Αγία Τράπεζα από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Δέος φυσικά προκαλούν τα τεμάχια του Τιμίου Σταυρού και των Σεπτών Λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα οποία φυλάσσονται σε αργυρή λειψανοθήκη, ενώ ξεχωρίζει ο σταυρόσχημος πολυέλαιος και το κωδωνοστάσιο που δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ο Ναός πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου με την ονομαστική εορτή των Αγίων, στις 14 Σεπτεμβρίου με την ύψωση του Τιμίου Σταυρού και την Τρίτη Κυριακή των νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως. Είναι από τους πιο μεγαλοπρεπείς ναούς της πόλης του Βόλου και αναμφισβήτητα αποτελεί στολίδι και σημείο αναφοράς.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με