Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ιερά Μονή Κορώνης

Ιερά Μονή Κορώνης

Ιερά Μονή Κορώνης

Στην ανατολική οροσειρά των Αγράφων, σε υψόμετρο 1500 μέτρα ανάμεσα στις κοινότητες Μοσχάτου και Μεσενικόλα, πάνω σε περίοπτη θέση με πανοραμική θέα στον θεσσαλικό κάμπο, τοποθετείται η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Κορώνης που είναι αφιερωμένη στην γέννηση της Θεοτόκου.

Πήρε το όνομά της στις αρχές του 18ου αιώνα πιθανότατα από την τοποθεσία της, αφού είναι σαν κορώνα του κάμπου και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β’ στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Μονή αποτελείται από 2 πτέρυγες κελιών και από το καθολικό που είναι ναός σταυροειδής με τρούλο, αθωνικού τύπου με νάρθηκα και παρεκκλήσι που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες που ακολουθούν την κρητική νοοτροπία, ενώ αξιοπρόσεκτες είναι και οι εικόνες – προσωπογραφίες.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη τουρκοκρατία η Μονή έπαιξε σπουδαίο ρόλο υποστηρίζοντας το Έθνος θρησκευτικά, μορφωτικά και πνευματικά με το να λειτουργεί ως κρυφό σχολείο. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης συγκέντρωσε το μένος των Γερμανών, οι οποίοι στις 2 Δεκεμβρίου 1943 επιχείρησαν ανεπιτυχώς να πυρπολήσουν το καθολικό της Μονής. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί σημαντικοί ιεράρχες έζησαν στη Μονή, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Ιερομάρτυρας Άγιος Σεραφείμ. Παράλληλα, στην κατοχή του μοναστηριού υπάρχουν δεκάδες ιερά λείψανα γνωστών Αγίων όπως για παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Τρύφωνα. Η Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, του Γενεσίου της Θεοτόκου και στις 4 Δεκεμβρίου, του Αγίου Ιερομάρτυρα Σεραφείμ.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με