Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εντομολογικό μουσείο

Εντομολογικό μουσείο

Εντομολογικό μουσείο

Το εντομολογικό μουσείο Βόλου που βρίσκεται στην οδό Ζάχου 98 και Σικελιανού είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα εντομολογικά μουσεία των Βαλκανίων.

Ιδρυτής του είναι ο Δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας, ο οποίος κατά την διάρκεια των σχολικών του χρόνων άρχισε να συλλέγει νυχτόβια λεπιδόπτερα ως χόμπι. Όταν το 1964 εισήχθη στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών άρχισε να μελετάει, να καταγράφει και να ταξινομεί επιστημονικά πλέον τα αποκτήματά του, ενώ με την εξειδίκευσή του στην φυσιολογία επιτεύχθηκε η ολοκληρωτική διαμόρφωση του μουσείου.

Βέβαια, το μουσείο συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και ήδη περιλαμβάνει 100.000 έντομα περίπου διαφόρων τάξεων. Τα έντομα στην πλειονότητά τους αποτελούν πεταλούδες και ανήκουν σε περισσότερα από 35.000 είδη, υποείδη και φυλές. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και εκθέματα από όλες τις ηπείρους, τα οποία έχει συγκεντρώσει ο ίδιος ο Δρ. Κουτρούμπας σε διάφορα επιστημονικά του ταξίδια. Όλα τα εκθέματα είναι κατηγοριοποιημένα κατά ήπειρο, τάξη εντόμων, οικογένεια, γένος και είδος. Ανάμεσά τους βρίσκονται και σπάνια ή μοναδικά δείγματα όπως για παράδειγμα η Thysania Agrippina της Νοτίου Αμερικής, η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, με άνοιγμα φτερών 38-40 εκατοστά.

Γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για μια μακροχρόνια ιδιωτική προσπάθεια που διαρκώς απαιτεί συστηματική ενασχόληση. Εύλογα λοιπόν, το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου περιλαμβάνεται στο βιβλίο των Ελληνικών ρεκόρ, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε έτος δέχεται πάνω από 5.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, από τους οποίους πολλοί είναι εξειδικευμένοι εντομολόγοι που επιθυμούν ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Σημειώνεται πως το Εντομολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο και οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση, ενώ η ξενάγηση και η ενημέρωση γίνεται από τον ίδιο τον Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με